Реклама / Ads
0| 5953 |06.06.2014 ФРОГ МЮЗИК

Професор Мичо Димитров е „Музикант на годината” за 2013-а

.
Източник: Булфото
Цигуларят Мичо Димитров стана носител на наградата „Музикант на 2013-а година” на церемония, състояла се в НДК. Класацията е по инициатива на „Алегро Виваче” – предаване за любителите на класиката, излъчвано по БНР. По традиция номинациите се определят от слушателите на програмата.
 

Тази година над 5400 предложения от различни точки на света са пристигнали в редакцията. Според тях са подредени и отличени осем носители в различните категории. „Всички номинирани заслужават това отличие, защото представляват съзвездие от прекрасни музиканти” – каза Мичо Димитров. На концерт-церемония по награждаването той изпълни две популярни творби: „Циганката” от Равел и „Севдана” от Георги Златев-Черкин, заедно с КАСС с диригент Пламен Джуров.

В празник за публиката, която препълни зала 6, се превърна концертът, съпътстващ класацията „Музикант на годината”. Чухме младия виртуоз Елин Колев. Спечелил отличие за дебюта си в България през 2013, той не може да се нарече дебютант по световните сцени. Едва дванадесетгодишен свири в Карнеги Хол, а западната преса го определя като „дете-чудо на Европа в класическата музика”. Елин е роден в семейство на родни цигулари, които отдавна живеят в Германия. На български език, той благодари за обичта на публиката тук.
Един оригинален проект, който от четири години пренася малчуганите в света на класическата музика, спечели в раздела „Проект на 2013-а”. „Концерти на възглавници” е сцена на вълшебни приключения за деца, които слушат, рисуват, играят и неусетно опознават инструментите, композиторите, стиловете.

Обичаният тенор и режисьор Марио Николов, а отскоро и директор на Музикалния театър в столицата, бе отличен за активна творческа дейност. Неговите колеги от Софийската опера получиха наградата „Премиера на годината” за тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер. Призът за цялостно творчество бе даден посмъртно на изключителната Венета Вичева – хоров диригент, преподавател, общественик. Младежкият академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”, основан преди осем години по идея на диригента доц. д-р Весела Гелева, добави към биографията си и наградата „Ансамбъл на 2013 г.”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7068 |05.06.2014 EXIT Adventure Bulgaria тръгва на турне! . 1| 6546 |05.06.2014 Криси Асенова ще учи в академията на Пол Макартни . 1| 6150 |04.06.2014 Б.Т.Р. събират "20 години в един концерт" . 0| 10456 |31.05.2014 Ето го един от най-очакваните албуми за 2014 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads