Реклама / Ads
3| 7927 |13.06.2016 ХРАНА И ВИНО

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца

.
В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца, показват данни от изследване на Асоциация ”Активни потребители”. Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта. Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.
 
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители”.

 

Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.

Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.

 

Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, поясни Николов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5815 |11.03.2016 Проф. Пушкаров: Все повече пари се отклоняват от научните изследвания! . 2| 5047 |09.08.2015 Танев сезирал ДАНС за злоупотреби във фонд „Научни изследвания“ . 0| 4856 |22.07.2015 Шефът на Фонд „Научни изследвания” застрелял приятел по чашка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads