Сряда, 22 Ноември 2017, 03:55
Frognews
3| 6595 |13.06.2016

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца

.
В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца, показват данни от изследване на Асоциация ”Активни потребители”. Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта. Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители”.

 

Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.

Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.

 

Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, поясни Николов. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Препоръчват риба, яйца и мляко за здрав сън 0| 2608 |19.11.2017 . Папата забрани да се продават цигари във Ватикана 0| 2975 |10.11.2017 . Наши готвачи отиват на кулинарните Оскари в Торино 0| 4259 |09.11.2017 . Българите ядат месо пълно с антибиотици 5| 5270 |06.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах