Черният пипер: Лекът срещу нервите
Антимикробно и антисептично действие
На първо място, антибактериалните и антисептичните свойства са добре позната характеристика на черния пипер! Той се използва за запазване на месото за дълго време, за да не се разваля. Действието на този ефект се наблюдава и в организма, където се смята, че пиперът изхвърля бактериите.
Кръвообращение и намаляване на теглото
Веществото пиперин, съдържащо се в пипера, разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Смята се, че то е ефективно за облекчаване на втрисането и сковаността.
Пиперинът стимулира нервната система, която от своя страна освобождава адреналин и активира липолитичните ензими (ензими на панкреаса, необходими за храносмилането и усвояването на мазнините). Повишава апетита и подобрява храносмилателната функция.
Ароматната съставка и лютивината стимулират перисталтиката на стомашно-чревния тракт, което спомага за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилателната функция.
Релаксиращ ефект
Ароматната съставка на пипера отпуска нервите, облекчава гнева и тревожността. Пиперинът повишава нивото на хормоните, подобряващи настроението (серотонин и ендорфини).
Отблъскващи насекомите свойства
Много вредители не харесват миризмата на пипер, затова е добре да го държите и в гардеробите си, за да предотвратите проникването на насекоми в дрехите ви.
Моля, подкрепете ни.