Реклама / Ads
2| 8177 |13.12.2017 ХРАНА И ВИНО

Европарламентът загуби битката срещу дюнерите. Няма да ги забраняват!

.
Източник: БГНЕС
Европейският парламент не успя да събере достатъчно гласове да блокира предложение на Европейската комисия за допускане на фосфатните добавки в месото.
 
Три гласа не достигнаха за подкрепа на предложението на парламентарната комисия на Европарламента за безопасност на храните да се спре законодателното предложение, докато се появят нови научни анализи за влиянието на фосфатите върху смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

373-ма евродепутати гласуваха да се изчака, 272-ма подкрепиха фосфатите в месото, а 30 се въздържаха. За да се блокира предложението бяха нужни 376 гласа.

Еврокомисията предлага промени в правилата за хранителните добавки, сред които отпадане на забраната за използване на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо. Тя засяга всички местни заготовки, включително и месото за дюнерите.

Според еврокомисаря за здравето и храните Витенис Андрукайтис в момента няма други технологични възможности за удължаване срока на годност на месото освен фосфатните добавки. Андрукайтис се позова на мнението на експертния комитет за храните на ЕС, че фосфатите в определени дози не са опасни за човешкото здраве.

Той добави, че използването им вече е разрешено в редица други храни, включително в различни видове наденици и напитки, и добавянето на замразеното месо, няма да промени значително количеството на този вид добавка в човешкия организъм.

Фосфатите се използват като стабилизатор за удължаване на срока на влажност на месото, за слепване на отделните части на месото и като подобрител на вкуса.

Евродепутатите, основно от групите на социалистите и на зелените, обаче настояваха да се изчака. Еврокомисията е поръчала на Агенцията си за безопасност на храните да направи оценка на всички добавки, одобрени преди 2009 г.

Сред тях са и фосфатите, чиято научна оценка за безопасност е от 1991 г. Те посочват, че потребителите няма как да знаят дали добавката присъства в месото за дюнери, тъй като етикетите със състава не са достъпни за тях, а те получават направо готовия продукт от дюнерджийниците. Новата експертиза трябва да е готова през декември 2018 г.

Противниците на фосфатите настояват, че оригиналната рецепта на дюнера не предвижда той да се прави от замразено месо, и смятат, че поправката на Еврокомисията облагодетелства производителите, удължавайки сроковете на годност на месото. Те твърдят, че фосфатите ще направят месото по-тежко, като купувачите ще плащат за водата в него. Последното се отрича от Еврокомисията, която казва, че водата се изпарява при печенето на дюнерите.

Водещият аргумент на противниците обаче е, са резултатите от няколко международни научни изследвания от 2012 г и 2013 г., които правят връзка между фосфатните добавки и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртността от тях, съобщи още БГНЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5577 |13.12.2017 Кюстендилският борец срещу корупцията д-р Пламен Симеонов ще стачкува до Бъдни вечер . 1| 4223 |13.12.2017 Палестинци в София протестираха срещу Тръмп . 4| 5451 |12.12.2017 Кюстендилски доктор протестира срещу корупцията, като се заключи в кабинета си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads