Реклама / Ads
3| 11994 |13.12.2018 ХРАНА И ВИНО

Фирма връща величието на българското земеделие на световно ниво

.
Изследвания доказват, че в България могат да се отглеждат едни от най-качествените био гъби шийтаке (донко) в света!
 

Фирма „Био Уей” ООД на 6 декември беше от 25-те номинирани предприятия за отличието “Иновативно предприятие на 2018 г. Награждаването е част от ежегодния Национален иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж“.

 

"Био Уей" създава бизнес модел за отглеждане на гъби шийтаке в селските райони в цяла България чрез изграждането на биоферми, собственост на различни лица, работещи под едноименна търговска марка и при спазване на единни стандарти.

 

.

 

Фирмата е лидер в отглеждането на най-висок клас на императорската гъба шийтаке! Тя е постигнала това качество за краткия период от 3 години с помощта на водеща японска компания в технологията на отглеждане и механизация на производството.  "Био Уей” тества новите инструменти за производството и дава обратна връзка.

 

.

Българската компания има за цел да създаде първата умна ферма за производство на био гъби шийтаке на дъбови трупи. По думите на собствениците Стоян Асенов и Кунка Петкова, е напълно възможно България да стане най-големият производител в Европейския съюз на дървесните гъби шийтаке с най-високо качество.


.

 

„За да постигнем това, създадохме френчайз системата ферми “Bio Way”, която има голяма популярност сред българите, работещи зад граница. Към момента имат над 100 семейства, които имат желание със спестените си пари да си направят семейни ферми и да не им се налага повече да работят в чужди държави и далеч от близките”, разказват пионерите у нас в отглеждането на безценните гъби.

 

За да могат всички тези семейства да се върнат и създадат такива ферми, собствениците на франчайз веригата започват първи стъпки към изграждането на по-голямо предприятие, което да може да преработва произведената продукция. Фирмата има за цел в новото предприятие да произвежда над 16 различни продукта от тази ценна гъба. В момента предлагат пресни, сушени, бланширани и два вида мариновани, като предстои да пуснат и два вида пастет.


.

 

Гъбата шийтаке усъвършенства вкуса на голяма част от храните. Подчертава вкуса на зеленчуци, месо, морски дарове, птици и други гъби.

 

Класическият начин да приготвите изсушените гъби е да ги оставете да се рехидратират за 20-30 мин в хладка вода и така да се получи шийтаке бульон. Добавени към лек сметанов сос, шийтаке са идеални за ароматизаране на тестени ястия.

 

Пресните гъби шийтаке може да приготвяте като всички останали видове гъби, като имате предвид, че те не съдържат толкова вода.


Най-популярният метод за готвене е просто сотирането им. И все пак наистина няма ограничение с тези универсални гъби:
Пригответе като основно ястие.


.
Ястието е приготвено от Шеф Росен Чакъров


Използвайте ги като гарнитура за пиле, скариди, риба, ориз, макаронени изделия или зеленчуци като спанак.

 

Добавете ги в сосовете за спагети в началото на процеса на готвене за осезаемо увеличаване на аромата.

 

Преминете на изцяло друго ниво с вашите супи, използвайки сушени дървесни био гъби шийтаке.

 

Сложете ги в омлет или ги добавете към бъркани яйца! Запичането им на скара за няколко минути от всяка страна е изключително вкусно.

 

Освен че правят ястието неповторимо, тези японски гъби имат чудодеен ефект върху здравето. Те притежават лентинант, който подпомага имунната система в борбата й с туморите. Полизахаридът й стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин и т.нар "тумор некрозен фактор". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан. Живителният полизахарид удължава живота на третираните пациенти с повече от 150%.

 

Гъбата притежава и възстановяващият агент адаптоген. Именно затова японските физиолози използват екстракт от шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име "естествени клетки убийци".

 

Гъбата шийтаке е известна и с благотворното си действие в борбата с настинки. Тя стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.

 

Японски медици препоръчват вкусната и здравословна гъба и при високо кръвно налягане и холестерола; при канцерогенните заболявания; за намаляванe, съответно поддържане на нормалното ниво на масти в кръвта; за превенция на атеросклерозата и сърдечния удар; за регулиране на храносмилателната система; за повече сила и жизненост на организма; за ускоряване на възстановяването, след остри усложнения; при тромбози на дълбоки вени, бъбречна емболия, суха гангрена, коронарна склероза, исхемия, мозъчен удар и др., причинени от атеросклероза.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6253 |04.12.2018 Сурови трюфелите на Signora Fellini - вкусът на здравето и Коледа . 1| 6897 |16.11.2018 Съставка в червеното вино и черният шоколад ни държи млади . 1| 6175 |07.11.2018 Сезонът на печената тиквата . 2| 5761 |28.10.2018 Грийнпийс: И в българската трапезна сол има пластмаса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads