Реклама / Ads
0| 6157 |04.03.2010 ХРАНА И ВИНО

Идва сезонът на салатите и нитратите!

.
След изтощителната зима на всеки му се ще да си хапне свежа пролетна салатка, но доколко полезна и здравословна е тя заради гигантските нитратни дози?
 

И макар диетолози и експерти да ни успокояват, че няма място за притеснение, добре да не прекаляваме с консумацията им, защото много често направените от РИОКОЗ проби не са чак толкова успокоителни.

Нормите обаче са доста високи и варират според сезона. До 31 март прагът за оранжерийните салати е 4 500 мг на килограм тегло, а при спанака - 3 000 мг. В проверените във Варна зарзавати съдържанието на нитрати е било около 1000 - 1500 мг на килограм.

Според стандартните на Световната здравна организация,обаче, безвредната за здравето норма нитрати е 50 милиграма на килограм продукт за бебета и 250-290 милиграма за възрастни.

Въпросът с нитратите би бил проблемен, ако хората имаха и най-малка представа какво консумират.

Много от търговците твърдят, че стоката им е собствено производство и няма нитрати. Има и такива обаче, които я взимат от борсата. И казват, че не знаят какво продават на хората.

Едва ли скоро ще знаем какво е съдържанието на нитратите в зеленчуците по пазарите, но трябва да сме внимателни към тях, тъй като консумацията им в големи количества вреди на здравето.

Според специалистите наднормените стойности на нитратите оказват влияние върху кръвоносната, костната система, но най-вече - на малките деца. Затова трябва да се знае, че съдържанието на нитрати в плодовите пюрета и храните за бебета не трябва да надвишава 200 мг на килограм тегло.

Какво е съдържанието на нитрати, никой не може да каже на око. И все пак има белези, по които може да се разпознае вредният зарзвават. Експерите дават няколко прости съвета.

Миите обилно зеленчуците, след което ги накисвайте във вода. Така се губят около 10 -15% от нитратите.

Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги яжте, тъй като съдържат прекалено много отрови.

След като сварите зеленчуците, веднага излейте горещата вода, в която са врели. По този начин се унищожават от 40 до 80 % от вредните вещества.

Ако не успеете съвсем да отстраните нитратите, то поне ще ги намалите. Въпреки това имайте си едно наум при консумацията на свежи пролетни салатки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8201 |25.02.2010 Диета за оргазъм . 0| 5854 |22.02.2010 Фабрики за дебелаци ни дебнат отвсякъде . 0| 9224 |19.02.2010 Пием бира, по-силна от уиски . 0| 6340 |17.02.2010 Чиста водица - мирна главица!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads