Реклама / Ads
4| 25443 |11.07.2012 ХРАНА И ВИНО

Жеги, бира – бира, жеги, бира...

.
Бирата е доказателството, че Господ ни обича и иска да бъдем щастливи! Това прекрасно словосъчетание принадлежи на Бенджамин Франклин, умен мъж, без никакво съмнение. Повечето хора се придължат към бирата от ранна пролет до късна есен, а по-прозорливи и през зимата. Истинският бирен сезон обаче си остава лятото. Лято без бира е като нощ без звезди. Като салатка без ракия...
 
Да не се отплесваме. Научни доказателства свързват все повече бирата със здравословния начин на живот. За да сте здрави – пийте бира! Без майтап.

Да се обърнем към сухата фактология, към научната мисъл.

Европейски учени проведоха изследване с цел да се установи дали при умерената консумация на бира се проявяват същите сърдечно-съдови защитни модели, както и при виното. Кълко мъдра идея, нали?

 

Бира за здраво сърце

Заключението, до което изследователите стигат, е, че пивото предпазва сърцето толкова добре, колкото и виното. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J с намаления риск от сърдечносъдови заболявания при умерената консумация на бира и вино.

Основният въпрос, който бил изследван чрез големи групи хора при мета-анализа, е дали има връзка между количеството и вида консумиран алкохол и сърдечносъдовите проблеми, причиняващи смърт. Досега експерименталните проучвания сочеха, че полифенолите във винените деривати намаляват риска от такъв тип заболявания. Същият ефект е и при бирата. Кехлибарената течност е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Така че за здраво сърце – пийте бира. Но умерено!

 

Активира мозъчната дейност

Бирата не размътва ума, а го прави по-бърз и асоциативен. Това доказва любопитно проучване, направено от учени от Университета на Илинойс в Чикаго. Експертите събрали 40 доброволци и ги разделили на две групи. Първата почерпили с бира, а втората с безалкохолни напитки.

 

След това учените накарали опитните зайчета да си поиграят на асоциации с подадени от тях думи. 

 

Оказало се, че бираджиите дали на теста 40% по-висок резултат от въздържателите. Бираджиите реагирали и по-бързо – с аванс от 3,5 секунди. Видяхте ли сега? Намалете безалкохолните, за сметка на... знаете на какво. Но умерено.

Те също знаят качествата на бирата...

 

С броя на халбите бири по време на работа винаги трябва да се внимава. Работодателите обаче трябва да имат предвид, че алкохолът може и да е от полза за служителите им, той отприщва творческия потенциал, категорични са психолози.

 

Витамини, витамини...

Бирата е ценен източник на витаминния комплекс В, показва анализ на съдържанието на витамини в най-разпространените марки пиво.

Изследването е установило, че в бирата има основно витамини от В групата. Това са тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и цианкоболамин (В12). В една половин литрова бутилка бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.

В това отношение бирата превъзхожда всички останали алкохолни напитки. За да се направи пиво, ечемикът най-напред се обработва и става на малц, в резултат на което се увеличава хранителната стойност на зърното.

Дрождите са другият основен източник за В витамини в пивото. Те са най-богатата на тези витамини хранителна съставка и в процеса на ферментация голяма част от полезните съединения на микроорганизмите остават в пивото. Витамините от В групата участват при много метаболитни процеси и са от изключителна важност за човешкия организъм. Те се приемат от хора, страдащи от косопад, пърхут, суха, лющеща се кожа, чупливи нокти, редица алергични, нервни и психични заболявания. Тези констатации се отнасят както за алкохолната, така и за безалкохолната бира.

 

Дълголетие чрез бира

Швейцарски учени са открили, че в бирата се съдържа вещество, което препятства затлъстяването и стимулира изграждането на мускулната маса. Този ефект се причинява от една молекула – никотинамид рибосид. Тя се съдържа също в млякото, както и в млечните продукти.

Тази молекула няма странични ефекти и е изключително полезна за организма, като води до удължаването на човешкия живот. Проблемът идва от това, че все още тя не може да бъде синтезирана. Усилията на учените сега са насочени към откриването на възможности за нейното изкуствено генериране, за да може да бъде възможна широката ѝ консумация. Така че ако нямате мляко подръка – пийте бира.

Как действа никотинамид рибосид? Когато бъде приета чрез храната или бирата, молекулата попада в човешката клетка, след което повишава обмяната на веществата. Полезното действие и ценността на веществото се засилва и заради липсата на вредни ефекти. Учените са убедени, че  никотинамид рибосид подобрява функциите на митохондриите, които пък са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Нямате нужда от подканяне - пийте бира. Но умерено!

 

Подбирайте с вкус и мезетата...

 

Бира и срещу стреса

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса. Жените могат да пият 330 мл. бира на ден, а мъжете - 500 мл. без риск от негативни ефекти. Това е мнението на проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по диететика. Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност. Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите. В нея има 4 на сто въглехидрати, има и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В - В1,В2, В6 и др. Добрият минерален състав - калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие.
Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса. Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини бирата е много дискутирана напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, има дебати колко е полезна или вредна. В някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в умерени количества за дневна употреба. У-ме-ре-но!

 

***

 

Смях през бира

 

Седи в стомаха водката.
Идва бирата и казва:
- Дръпни се!
- Няма!
Бирата пак:
- Дръпни се!
- Няма!
Тогава бирата:
- Хайде да излезем навън да се разберем!

 

***

 

- Защо бирата излиза от организма по-бързо от млякото?
- Защото не трябва да си сменя цвета!
- А защо „Каменица”-та излиза по-бързо от „Загорка”-та?
- Защото не трябва и вкуса да си сменя!

 

 

 

 

***

В бирария „Швейк” двама си пият бирата:
- Май не е много скъпа бирата тук?!
- Ще разбереш, като видиш колко струва тоалетната.

 

***

Нощ преди изпита...
Бирата вече не ни върви... Отваряме конспекта...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 120701 |13.12.2011 Ловци на трюфели прибират 3000 лв. за кг . 0| 11696 |14.08.2010 Бирата - лятна виагра за здраве и секс . 0| 9209 |19.02.2010 Пием бира, по-силна от уиски . 0| 6586 |21.12.2009 Българската бира догони европейското пиво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads