0|
8830
|31.07.2014
ХРАНА И ВИНО
Живовлякът цери, помага и спасява
Ценната билка, която ще ви спести ядове на морето, расте дори в парковете. Живовлякът е два вида - тесен и широколист, като някои знахари го наричат "мъжки" и "женски".
Женският - с по-широките листа, е идеален, ако ви "стегне" гърлото, след като сте прекалили със сладоледа. Той расте навсякъде в България - по селски пътища и слогове, канавки, насипи и влажни места. Лечебни свойства имат листата на растението, които се берат през лятото - до септември включително. Не се късат, а се отрязват с ножичка, за да не се мачкат. Сушат се в сушилня до 40 градуса или на сянка. А след това живовлякът има 3 г. годност.
Горчивата зелена билка съдържа витамините С и К, провитамин А, минерални соли, главно калиеви и силициеви. Помага при храносмилателни разстройства, гастрит, язва. Използва се най-вече при заболявания на дихателните органи, когато има силно отделяне на храчки и кашлица.
Действа много добре и при бронхиална астма, коклюш, дори при белодробна туберкулоза. За да си приготвите чая, трябва да кипнете чаша вода с резенче лимон и 1 препълнена лъжичка небет шекер. Оставете я да ври 4-5 минути, свалете от огъня и едва тогава се прибавете 1 супена лъжица теснолист живовляк и мащерка, смесени по равно. Оставете да се кисне 1 минута и прецедете.
Пийте до 4-5 чаени чаши на ден.Приемайте напитката колкото е възможно по-топла, като за всеки прием си приготвяйте нова доза чай.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads