0|
9501
|29.06.2009
ХРАНА И ВИНО
Петльов курбан на Петровден
По традиция на Петровден се приготяв курбан от петле (пиле) Той е част от обредната трапеза на празника. В дневните представи петелът е бил знак на небесното, който подобно на слънцето отмервал времето, но и символ на възкресението, на плодовитостта и благополучието.
Как най-вкусно да приготвите петровденски курбан, разказва баба Кина от родопското село Павелско.
Продукти:
1 петле
1-2 глави лук
3-4 моркова
1 връзка магданоз
1 стрък градински чай
3-4 картофчета
150 гр.пресни гъби
1 залена чушка сиврия и една – лютива пожелание
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме петлето на порции, прибавяме към него лукът и морковите - нарязани на едро, коренчетата на магданоза и стръкът от горския чай. Заливаме със студена вода, прибавяме сол на вкус и слагаме петлето да се вари на средно силен огън.
Когато месото поомекне, отделяме зеленчука и връщаме петлето с бульона да къкри на огъня.
Нарязваме всички зеленчуци – лукът, морковите, картофчетата, пресните гъби и чушките на дребно и ги добавят към бульона. По желание месото се обезкостява и се оставя на огъня още 15 минути..
Преди да бъде сервиран курбанът, към всяка порция се добавя ситно нарязания магданоз. Frognews.bg
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads