Реклама / Ads
0| 9358 |29.06.2009 ХРАНА И ВИНО

Петльов курбан на Петровден

.
По традиция на Петровден се приготяв курбан от петле (пиле) Той е част от обредната трапеза на празника. В дневните представи петелът е бил знак на небесното, който подобно на слънцето отмервал времето, но и символ на възкресението, на плодовитостта и благополучието.
 

Как най-вкусно да приготвите петровденски курбан, разказва баба Кина от родопското село Павелско.

Продукти:
1 петле
1-2 глави лук
3-4 моркова
1 връзка магданоз
1 стрък градински чай
3-4 картофчета
150 гр.пресни гъби
1 залена чушка сиврия и една – лютива пожелание
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарязваме петлето на порции, прибавяме към него лукът и морковите - нарязани на едро, коренчетата на магданоза и стръкът от горския чай. Заливаме със студена вода, прибавяме сол на вкус и слагаме петлето да се вари на средно силен огън.

Когато месото поомекне, отделяме зеленчука и връщаме петлето с бульона да къкри на огъня.

Нарязваме всички зеленчуци – лукът, морковите, картофчетата, пресните гъби и чушките на дребно и ги добавят към бульона. По желание месото се обезкостява и се оставя на огъня още 15 минути..

Преди да бъде сервиран курбанът, към всяка порция се добавя ситно нарязания магданоз. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7030 |26.06.2009 Елитен приз за българско вино . 1| 6128 |25.06.2009 Патентоваме деликатеси като национален продукт . 1| 16258 |18.06.2009 Стридите – еротика от морето . 0| 7127 |15.06.2009 Елизабет Втора си има зеленчукова градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads