Реклама / Ads
13| 25365 |29.07.2012 ХРАНА И ВИНО

Подай ръка. След атентата – да поядем!

.
Дацата предпочитат да похапнат, а не да воюват...
Светът сигурно е полудял. Хората се убиват и си причиняват ужасни страдания без видима причина. Последното доказателство е атентатът на летище Сарафово край Бургас. Невинни жертви, последвани от злокобни нападки от страна на Израел и Иран.
 
Религия и политика са в основата на дългогодишния конфликт. А всичко би могло да бъде много красиво и просто. Народите нямат нужда от закани и взривове. Нуждаят се от спокойствие и мир, за да живеят спокойно и да отглеждат децата си.

 

Един от най-популярните „езици”, на които се разбират всички по света е кулинарията.

Националните кухни са подадена ръка.

 

ИЗРАЕЛСКА (ЕВРЕЙСКА) КУХНЯ

 

Израелската кухня се приема за една от най-интересните и разнообразни кухни в света. Основното различие на еврейската кухня от другите типове кулинария е принципът на "кашру", еврейският закон от библията под общото название "готвене кашер". Най-характерното за него е, че при готвенето не бива да се смесват месо и млечни продукти, както и изискването за неупотреба на кръв. Друга характерна особеност е, че месото се вари, пече или задушава. Пържи се само по изключение. Не се правят запръжки на ястията и дори лукът също се задушава, а не се пържи. Много от ограниченията в израелската кухня са още от времето на Мойсей. Затова се използват само някои животни и месото им трябва да бъде приготвено и сварено според законите на кашер.

 

Преди всичко животните трябва да бъдат заклани ритуално, като се изцеди всичката им кръв. Затова преди употреба месото трябва да престои един час в сол и половин час преди готвене във вода или да се накисне за 2 часа в солена вода, може също да се сложи леко осолено в тензух и да се притисне с тежест, за да се отцеди кръвта. Консумират се само преживни и двукопитни животни (поради което свинете и месото от хищни животни са изключени), както и риби с хриле. Начинът на сервиране на ястията на масата също е определен. Първо се поднасят млечни храни, след това риба и накрая месо. Не се слагат и не се консумират едновременно мляко и месо. Също така никога не се сервират на масата масло и сирене наред с месо. Млечни продукти се консумират само на закуска, а сирене - само с риба или яйца. Ястие с месо не може да бъде последвано от сирене или масло, като дори млякото в кафето не е позволено. Правилата изискват дори чиниите и приборите, използвани за млечни продукти, да се съхраняват отделно от употребяваните за месни храни. Поради забраната да се готви в събота и неделя много ястия се приготвят в петък и се сервират в събота и неделя, затова студените предястия имат особено широко приложение, заменяйки понякога супите.

Приготвяне на традиционни ястия

 

Зеленчуковите салати са силно застъпени в местната кухня и се консумират с почти всяко ястие, включително и с традиционната израелска закуска. Тя включва още яйца, хляб и млечни продукти като йогурт и извара.

Най-често приготвяната салата в Израел е тази от ситно нарязани домати и краставици, овкусени със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Съществуват множество вариации, включващи червени и зелени чушки, настърган морков, зеле, марули, репички и други.

Въпреки че се популяризира благодарение на кибуците, тази мешана салата е внесена в страната от различни места. Например евреите от Индия я овкусяват със ситно нарязан джинджифил и зелени люти чушки, докато евреите от Северна Африка обичат да ѝ добавят кора от лимон и лют червен пипер.

Риба и каперси - свежо лятно меню

 

 

Рецепти

 

Шакшука

 

Това е едно от много необичайните ястия в света. Но е лесно и бързо за приготвяне.

Продукти:

4 яйца, 2 глави лук, 2   счукан  чесън, 2 супени лъжици олио, 500 г домати, 2 камби или  пипер, 1/2 ч.л. сол, черен пипер, нарязани пресни  (магданоз, мента, копър, босилек).

Приготвяне:
Загрейте олиото и  запържете в него нарязания лук и чесън, добавете нарязаните чушки и обелените и нарязани домати. Подправете със сол и пипер и оставете да къкри за 20-30 минути. Разбъркайте  яйцата, и ги сложете в готовото ястие задушавайте на слаб огън  до готовност на яйцата. Поръсете с прясна зеленина.

 

Постни чушки

 

Продукти: лук, смляни орехи, по 1сл сол и захар, малко канела, ориз, по 4 клонки магданоз и копър, листата на 2 клонки джоджен, 50гр стафиди, стените на домати за запечатване на чушките, чушки за пълнене.

 

Приготвяне:

запържваме лука, орехите, солта, захарта и канелата, след това добавяме и ориза и пържим до изцъклянето му. Добавяме вода. Когато ориза поеме водата добавяме ситно нарязаните клонки магданоз, копър и листята джоджен. Добавяме и стафидите. Пълним чушките, запечатваме с част от стените на домат и варим в бода и олио. Прибавяме и пощипка сол и захар във водата. Варим около 40 минути.

 

 

Салата с кускус

1 ч.ч. кускус,
1 малка глава воден лук (наситнен),
1 краставица (почистена от семките и нарязана на малки кубчета),
1 с.л. накълцан пресен босилек,
пулпата на 1 портокал,
сокът на 1 лимон,
1 с.л. оцет,
3 с.л. зехтин,
черен пипер,
сол

Приготвяне:

Сварете кускуса според указанието на опаковката и отцедете водата. Смесете всички продукти в купа и разбъркайте. Сервирайте върху листа зелена салата.

 

 

 

ИРАНСКА (ПЕРСИЙСКА) КУХНЯ

 

Заради разнообразния климат в различните райони на Иран ще ви посрещнат по различен начин. Ако отидете в Азербайджан, ще ви поднесат див мед и нуга, в град Ком - сохан (вид сладкиш), в Керман - шам фъстък, на юг - фурми, в провинция Язд - баклава и котаб (вид халва), в Хорасан - шафран (наричан "червено злато"), в Исфахан - гяз (ястие, подобно на бялата халва) и пулаки (вид сладкиш), в Саве - огромни нарове.

Най-известните от традиционните ирански ястия са поло, кебаб, хорешт, фесенджан и абгушт.

Поло или пилаф, както го наричат на Запад, е ястие от ориз и различни други съставки. Има много видове поло, най-разпространените от които са багали-поло, лубийа-поло, сабзи-поло и зерешк-поло.

Кебапът е печено на шиш или на скара месо, който се среща в три разновидности: кубиде (смляно месо), джудже-кебаб (пилешко месо на шиш) и барг (овнешко месо). В повечето случаи кебабът се сервира с печени на скара домати.

Хорешт е вид задушено ястие с месо, зеленчуци и други съставки. Това ястие, подобно на кебаба, се сервира с "чело" (обикновен ориз).

Фесенджан е сладко-кисело задушено ястие с пилешко месо или кюфтета, орехи и сос от нар.

Най-традиционното иранско ястие е абгушт. Съдържа месо, картофи, фасул, грах, лук, сушен лайм и е подправено с куркума. Абгушт се сервира и като първо, и като основно ястие. Яденето на абгушт изисква малко умение. Първо, бульонът се изсипва в една купа и се яде с хляб. След това месото и зеленчуците се смачкват в отделен съд и се консумират с пресни стръкове киселец или магданоз и туршия. Неизменна част от иранската кухня е туршията, която там се нарича "шур" или "торши". Един от най-традиционните ирански десерти се нарича "шолезард". Представлява оризов пудинг, богато овкусен с шафран, розова вода и нарязани бадеми.

В Иран са разпространени четири основни вида хляб - сангак, барбари, тафтун и лаваш, но на много места из Иран се пече и хляб, характерен за дадената област.

Смята се, че оризът е пренесен в Персия в древни времена от Югоизточна Азия или от Индийския полуостров. Различни видове ориз в Иран са чампа, расми, анбарбу, садри, ханджари и др. Оризът е основен хранителен продукт в Северен Иран, докато в останалата част на страната главно място заема хлябът. Най-ценните сортове ориз, високо ценени заради аромата си, се отглеждат в северните части на страната. 

Иранците са големи кулинарни майстори

Чаят е традиционната напитка на Иран. Сервира се в малки стъклени чаши и се пие с бучка захар ("ганд"), която се слага под езика. Други традиционни ирански напитки са "дуг" и "шербет". "Дуг" е напитка на базата на кисело мляко. Често се консумира газирана и овкусена с ментови листа. "Шербет" представлява вид лимонада, приготвена от плодов сок, захар и вода.

Климатът в Иран позволява през всеки сезон да има богато разнообразие от плодове. В иранската традиция плодовете се сервират на гостите след поднасянето на чая. Платото с плодове съдържа не само различни видове плодове, но и корнишони.

Иранците имат традиции при сервирането и поднасянето на храната. Първата важна част е покривката, наречена "софре", която се постила на маса или на персийска черга. Основните ястия се поставят в центъра, а наоколо се разполагат по-малките съдове и мезетата и хлябът. След като храната е сервирана, към гостите се отправя специална покана да заповядат на трапезата.

Кебапите са на особена почит...

Рибна салата с фенел

 

Продукти:
3 глави фенел ( финокио, резене )
500 гр. филе от риба тон
3 лимона
млян черен пипер
щипка кимион
1 с.л. зехтин
1 варено яйце
няколко черни маслини
сол на Вкус

Приготвяне:
Рибата се нарязва на дребни парчета и се пуска да ври в подсолена вода. Отцежда се в гевгир. Фенелът се обелва и се нарязва на ситно. Изцежда се сокът от единия лимон, а другите два се нарязват на тънки резени. В салатиера се слагат парчетата риба, фенелът и резените лимони. Приготвя се дресинг от лимоновия сок, зехтина, солта, кимиона и пипера и салатата се полива с него. Украсява се с резене яйце и маслини.


Предястие със спанак и кисело мляко

 

Продукти:
Килограм спанак
2 лъжизи зехтин
Сол на вкус
Щипка черен пипер
4 скилидки накълцан чесън
2 глави накълцан лук
половин кофичка кисело мялко

Приготвяне:
Запържват се лука и чесъна. Към тях се добавя накълцания на ситно спанак. След като се изпържат добре се снемат от огъня и се оставят да изстинат. Към сместа се добавят солта,пипера и киселото мляко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 25443 |11.07.2012 Жеги, бира – бира, жеги, бира... . 2| 22583 |13.06.2012 Интересен гювеч . 7| 36557 |23.05.2012 Препивай умно. Водката е супер, брендито - кошмар . 11| 53134 |10.05.2012 Помнете: Виното иска подходящо мезе! Другото е злоупотреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads