Реклама / Ads
2| 17640 |07.12.2012 ХРАНА И ВИНО

Риба и морски дарове: интересни факти

.
Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.
 

Рибата и морските дарове са особено полезни деликатеси и, ако и обичате да похапвате от тях, ще се наслаждавате не само на апетитния им вкус, но и на дългосрочни здравословни ползи. Изборът на тези продукти обаче също си има своите особености, а тези шест съвета ще ни помогнат да се уверим, че ядем наистина най-крехките и полезни протеини в любимите си морски храни.

1. Морските дарове, отглеждани във ферми

Отглежданите във ферми видове риба и морски дарове са си спечелили не особено добро име. Това се дължи в не малка степен на сьомгата от развъдниците, която често се третира с антибиотици и пестициди - за да бъдат контролирани паразитите. Заради това тази разновидност на рибата може да съдържа до 10 пъти повече полихлорирани бифенили (PCB) в сравнение с дивата сьомга.

Но пък отглежданите във ферми морски дарове като стриди и миди са чудесен избор. Те помагат за прочистването на водата и служат като своеобразни филтри и помагат за възстановяването на дивите популации. Освен това са много лесни за приготвяне в домашни условия – просто задушаваме мидите с различни подправки, овалваме ги в червен сос или се наслаждаваме на вкуса на суровите стриди директно от черупката.

Освен че са страшно апетитни, тези морски дарове са и богати на протеини, цинк, желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини. Сред другите добре отглеждани по развъдниците видове са някои риби като морски вълк, пъстърва, барамунди и кона кампачи, риба с жълта опашка и високо съдържание на омега-3.

2. Рибата е последната дива храна

Прясната, току-що уловена риба не съдържа консерванти, добавки или антибиотици. Освен това е и най-здравословната протеинова храна на планетата, богата на полезни омега-3 мастни киселини и витамин D – две от хранителните вещества, които не достигат в диетата на много хора. И не на последно място – не съдържа запушващи артериите наситени мазнини. Но каква е уловката? Някои риби могат да съдържат високи нива на отровен живак или полихлорирани бифенили.

За да ограничим до минимум поглъщането на замърсители, трябва да мислим на дребно. Или иначе казано – колкото по-голяма е рибата, толкова повече токсини съдържа. Някои видове като риба меч, акула, кралска скумрия е добре да се избягват, а за сметка на тях, ако наблегнем на рибите, стоящи по-ниско в хранителната верига (сардини и скумрия например), няма да сгрешим.

3. Рибата и морските дарове са свързани с ниския въглероден отпечатък

Ако консумацията на месо оставя въглероден отпечатък колкото обувката на Шакийл О’Нийл, то яденето на риба може да се сравни с отпечатъка от сандал. Групите по опазването на околната среда обясняват, че дори агнешкото месо произвежда три пъти повече въглеродни емисии от консервираната риба тон.

Как е била уловена рибата също е от значение. Но при всички положения, ако заменим телешкото месо и млечните продукти с риба, пилешко и зеленчуци, това ще има по-голямо екологично въздействие върху околната среда, отколкото преминаването на храни от изцяло домашна продукция.

4. Консервираните морски дарове са повече от удобство

Повечето консервирани храни са засищащи, в това чисто и рибата и морските дарове, но трябва да внимаваме със самите консерви, защото в облицовката им може да се съдържа бисфенол А, което е токсично съединение. За да избегнем подозрителните консерви, е препоръчително да избираме продукти, консервирани в буркани или кесии. Някои компании произвеждат и консервени кутии без бисфенол А.

5. Замразеното може да е дори по-прясно от „прясното”

Технологията за замразяване на рибата и морските дарове е напреднала много. Тези продукти веднага се замразяват при улавянето им като по този начин се запечатва свежестта и питателността им, след което замразените храни се транспортират в контейнери по много по-лесен и природосъобразен начин в сравнение с превозването на прясната риба. Според изследванията превозването на прясната сьомга вреди два пъти повече от транспортирането на замръзналата, а последната, а последната остава прясна и чиста във фризера, докато не решим да я сготвим.

6. Разнообразието в чинията помага на планетата

За разлика от скучното пилешко месо, рибата и морските дарове имат стотици разновидности, въпреки че ядем предимно десетина от тях. Вместо да влезем в магазина или ресторанта с цел да изберем конкретна риба, следващия път може да попитаме продавача или сервитьора кое е най-доброто и най-прясното, което може да ни предложи. С малко повече авантюризъм може да открием широко разнообразие от нови любими риби и морски дарове.

Шестте най-полезни морски деликатеса

Диетолозите са се опитали да оценят кои са шестте вида риба и морски дарове, които са най-богати на омега-3 мастни киселини и същевременно имат най-малко замърсители:

- риба тон от вида, който се среща в Атлантическия океан край Канада и САЩ;
- Кохо сьомга;
- стриди (особено тези, отглеждани във ферма);
- тихоокеански сардини;
- дъгова пъстърва;
- дива сьомга.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7532 |10.05.2010 Рибата става лукс, достъпна само за богати . 1| 27377 |04.12.2009 Варвара, Сава, Никулден - ядем царевица, мекици и риба . 1| 9763 |14.08.2009 Цаца, цаца, ама риба!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads