Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
1| 6202 |27.05.2010

Родно пиво конкурира световни марки

.
Независима лаборатория измери съдържанието на антиоксидантите в най-разпостранените на българския пазар марки пиво. Анализът е извършен съгласно процедурите FRAP (Ferric/Reducing Antioxidant Power) и TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity и включва определяне на тоталния антиоксидантен капацитет на бирата (ТАК).

Според доктора по биология Сергей Иванов, ръководител на Центъра по биология на храните, резултатите показват, че разпространените на българския пазар бири имат аналогично количество антиоксиданти с произведените в Германия, Италия и САЩ.

„Предишни изследвания също показаха, че антиоксидантният капицатет на различните видове бира зависят от качествата на пивната мъст, характеристиките на използваните щамове дрожди (бирена мая), технологичните параметри на ферментационния процес и други специфики при производството. Пиво, в което има живи клетки, притежава минимум 50% по-високо съдържание на антиоксиданти", добави доктор Иванов.

Получените данни са сравнени с подобни изследвания на чуждестранни лаборатории. Установяват се значителни различия в антиоксидантното съдържание на отделните марки пиво, което е обяснимо със спецификите на производствения процес и различните рецептури.

Антиоксидантите са важни за здравословния начин на живот, защото се счита, че намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. Възможно е антиоксидантите да служат като защита срещу рака благодарение на свързването си със свободните радикали.

„Получените резултати не са изненада за специалистите. Според публикации в „Нутрейшън ревю" и други научни издания, при еквивалентно алкохолно съдържание бирата съдържа над два пъти повече антиоксиданти от бялото вино. Това позволява на потребителите да набавят необходимите антиоксиданти чрез консумация на умерени количества бира." коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите.

Естествените антиоксиданти се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Има ги и в бирата, където идват от ечемика, преработен в малц, и от хмела - суровините, от които се вари пивото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лошата храна по-опасна от наркотик! 0| 7448 |25.05.2010 . Магията на Шардонето 3| 6994 |13.05.2010 . Рибата става лукс, достъпна само за богати 0| 6537 |10.05.2010 . Бургас обединява Балканите на кулинарен фест 0| 5702 |29.04.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ