Реклама / Ads
2| 7606 |05.09.2014 ХРАНА И ВИНО

Ще ядем по-скъп мед тази година

.
Тази година цените на меда ще са по-високи. Това казва в интервю председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Той обяснява, че картината относно добивите на мед тази година, в сравнение с миналата по това време е много пъстра. „Добиват през ще бъде около 30 – 40 % по-малко в сравнение с миналата, защото първата – акациевата паша, беше пропусната.
 
В последствие, късно през август и септември, пчеларите се зарадваха, защото пчелите компенсираха тези загуби. Там, където имаше масиви от слънчоглед, кориандър и магарешки бодил, нещата донякъде се оправиха. За това казвам, че картината не е еднозначна”, допълни той. Относно това дали можем да очакваме повишаване на цените на различните видове мед, Михайлов посочи: „Безспорно можем да очакваме това. Когато търсенето е по-високо от предлагането би трябвало и ще има завишение на цените. Няма акациев мед.

Цените на монофлорния мед обикновено варират между 10–11 лева, а вече се продава на цени 13–14 лева на килограм на дребно. При всички положение ще има повишаване на цените”. „Тази година беше необичайна, поради времето,заради непрекъснатите дъждове. Нямаше търговия с пчелни роеве, поради това, че пчелните семейства на почни всички пчелари се роиха. Има пчелари, които казват, че са удвоили пчелните си семейства”, коментира той.

„На ред със загубите, които пчеларите търпят всяка година поради болести, различните пръскания на посевите, има едно възстановяване. Тази година беше изключително роева, поради това има известна компенсация. За съжаление тези пчелни роеве не могат да дадат веднага продукция, трябва да се изчака поне една година”, допълни инж. Михайлов. „След това те ще станат основни, силни семейства и ще могат да дадат продукция от мед, восък и други пчелни продукти. В този смисъл имаме известно увеличение, но от есента на миналата година до пролетта, на места имаше над 50% загубени пчелни семейства. Агростатистиката трябва да даде точните данни за тази година”, добави още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13633 |28.06.2013 Какво да ядем, за да не хванем рак . 13| 25413 |29.07.2012 Подай ръка. След атентата – да поядем! . 1| 27590 |04.12.2009 Варвара, Сава, Никулден - ядем царевица, мекици и риба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads