Реклама / Ads
1| 7142 |02.09.2013 ХРАНА И ВИНО

Солта намалява интелекта

.
До този момент фактът, че солта оказва негативен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система, беше основната теза, която се изтъкваше, когато сташе дума защо не е добре да пресоляваме блюдата си.
 

С днешна дата обаче вече знаем и че солта оказва също толкова мощно негативно въздействие и върху мозъка, а резултатът от него е повече от видим – оглупяване.

Канадски лекари са стигнали до заключението, че прекомерната консумация на сол води до загуба на голяма част от умствените възможности. Това е ясно забележимо при хората, които редовно злоупотребяват с нея – при тях дейността на мозъка видимо се забавя с времето, докато при тези, които я консумират в препоръчителните граници, този процес настъпва много по-бавно, пише „Дейли мейл”.

Изследователите от университета в Торонто доказват тези свои предположения с научен експеримент, продължил повече от три години. През този период били проследени умствените възможности на над 1250 души на възраст между 67 и 84 години. Под внимание било взето и количеството сол, с което участниците традиционно овкусяват храната си.

В началото на проследявания период били записани началните им умствени възможности, които били сравнени с показаните в края резултати. От изведените данни станало ясно, че комбинацията между сол и заседнал начин на живот оказва изключително негативен ефект върху цялостното здравословно състояние на човек с напредването на възрастта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9629 |29.08.2013 Учен установи защо преяждаме . 1| 9771 |27.08.2013 Употребата на зехтин предотвратява загубата на памет . 1| 10848 |22.08.2013 Годжи Бери - изворът на дълголетието . 0| 14190 |18.08.2013 Мохито - царят на плажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads