1|
9496
|20.10.2010
ХРАНА И ВИНО
Виното - Дон Жуан за всяка...храна
Може би няма по-щедра напитка от виното. За него древните казват, че това е елексир на живота, балсам за душата и лекарство за сърцето. То кара хората да се чувстват щастливи, да се усмихват и заспиват с чисти помисли, дори когато са леко замаяни или изпаднали в пълна забрава.
Необикновените качества на хубавото вино са доказали по-късно редица изследователи. Нещо повече, те са открили и отличните комбинации на този елексир с различните видове храни.
Като аперитив
Ако сте решили да започнете с по чаша вино, преди хранене, спрете се на някое по-леко. Такова е розето например. И понеже този вид вина обикновено се сервират изстудени, са особено подходящи като аперитив.
Със салата
Обикновено Шардонето върви най-много със салатата. То притежава малко "плодов вкус", което го прави подходящо за повечето салати. Често дамите предпочитат и харесват предимно Шардоне, затова ако сте на вечеря с любимата, може да спечелите няколко точки, като спрете избора си именно на него.
С пица
Като най-подходящо експертите сочат розето. Въпреки че спокойно може да си поръчате и червено вино, което отива на месо и доматен сос (ако пицата не е вегетарианска). Що се отнася до розето обаче, може да избирате между два вида - с по-сладък вкус или леко нагарчащо. Има различни марки, зависи кои от тях са включени в менюто.
С месо и сирене
Естествено, тук изборът без съмнение трябва да спре върху червеното вино. То отива обаче повече на червено месо, отколкото на бяло. Подходящо за червено вино е и мерло. Напоследък то се превърна в един от най-предпочитаните видове вина. Със сиренето почти винаги се поръчва червено вино, погрешно би било, ако се спрете на бяло.
С китайска храна
За пореден път познавачите на виното сочат розето, като най-добър избор. Причината е, че китайската храна е много силна на подправки, често смесва сладко и солено, затова й върви по-леко вино. Не е добре да поръчвате червено вино например, понеже вкусът му ще се загуби, комбиниран с китайска кухня.
С риба
Ако сте решили да хапнете риба или каквито и да е морски деликатеси, най-подходящо е сухото и бялото вино. В никакъв случай не се спирайте на червено например, защото според етикета рибата е несъвместима с него.
С десерта
Тук изборът на експертите се спира върху шампанското. Много хора смятат, че то е подходящо само за купони и при особено специални случаи. Чаша шампанско обаче, би била идеален избор като аперитив или накрая заедно с десерта.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads