Реклама / Ads
36| 22041 |22.10.2015 ИНТЕРВЮ

Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Министър Петър Москов излъга за ваксините от Турция

.
Нови шокиращи разкрития за опасната ваксина Еувакс срещу хепатит В направи бившият директор на болницата „Св. Иван Рилски” Дечо Дечев пред журналистката Люба Кулезич. Едно от тях е, че здравният министър Петър Москов предварително е бил наясно с факта, че ваксините с живак са предназначени за деца.
 

    Интервю на Люба Кулезич

 

-     Здравният министър Петр Москов отрече да има скандал с внесените като дарение от Турция ваксини, от които тази срещу хепатит Б била особено опасна за деца, както информира Фрогнюз. Вие сте известен опонент на Петър Москов, но можете ли да заемете принципна позиция в този случай?

 

-     Не съм клиницист и не съм специалист в тази област. Но и като лекар, и като човек съм потресен от мащабите на случващото се. Бил съм началник отдел "Лекарствена политика" в здравното министерство, както и зам.-директор в НЗОК с ресор лекарствена политика. Точно по тази причина се  чувствам длъжен да взема отношение. Ще се радвам, ако това помогне на почтените хора в правителството и в парламента да изискат обяснение от д-р Москов за ситуацията, в която сме поставени. Ситуация без прецедент в последните години поради това, че хиляди български деца са поставени под риск от лекарствен продукт, забранен за употреба в ЕС, включително и в България.

 

-     Защо наричате ситуацията безпрецедентна? Петър Москов съобщи, че едната от ваксините – „Pentaxim” – не е забранена за употреба в Европа, а тази срещу хепатит Б, за която се твърди, че е опасна за деца, е на склад и ще бъде нещо като резерв за прилагане при възрастни или дори бежанци...

 

-     Ситуацията е безпрецедентна, защото са погазени всички нормативни документи, спроед които една ваксина трябва да постъпи у нас. Но първо нека на кратко да обясня на хората какво значи четири, пет, шестсвалентна ваксина. В България действа задължителен имунизационен календар. Според него една от ваксините, които трябва да получат децата при раждане, е против хепатит Б. На втория, на четвъртия и на шестия месец от раждането те трябва да получат шествалентна ваксина, в която единият компонент е против хепатит Б. Когато станат на годинка и половина, трябва да получат петвалентна ваксина, а на шест години – четиривалентна ваксина. Тези ваксини представляват комбинация от компоненти, които покриват заболяванията тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Шестият компонент е против хепатит Б. Проблемите с ваксините у нас обаче не са започнали с д-р Москов. Но той продължава лошата традиция.

 

-     Каква е тя? През юни Москов обвини местните фармацевтични компании за недостига на ваксини и намекна, че са рекетирали министерството...

 

-     В едно от своите твърдения Петър Москов каза, че внесените ваксини не са предвидени да се използват в задължителния имунизационен календар. Защото имало фирма, която била спечелила търг за ваксина срещу хепатит Б. Ето това е първата полулъжа в изявленията му по този повод.

 

-     Защо полулъжа?

 

-     Защото наистина има фирма, която е спечелила търг за ваксина против хепатит Б. Но търгът е само за 80 000 дози и то само за новородените деца. За децата на два, четири и шест месеца такива количества няма подсигурени изобщо. След като всяка година на всяко дете се поставя трикратно такава ваксина означава, че при средна раждаемост около 70 000 деца, на нас са ни необходими около 210 000 такива, шествалентни ваксини.

 

-     Но защо се получава подобен дефицит?

 

-     Мога да говоря за организацията, за условията, при които са поставени производителите. Всеки експерт в министерството знае, че една ваксина трябва да бъде поръчана минимум 18 месеца преди да бъде предоставена. И когато ти обявяваш ЗОП-ова поръчка на 29-ти декември, а производителят трябва да се яви на търга на 12-ти февруари, той няма как да гарантира, че ще може в срок да достави нужните количества. Още повече, че е натоварен с 20% неустойка, ако не си изпълни договора. Няма как при такива условия фирмите да се явят на подобен търг...

 

-     Познавам д-р Москов от години, но никога като човек, който лъже. Вие току що го обвинихте в полулъжа...

 

-     Той произнесе и две-три цели по повод на публикациите за ваксините от Турция. Цитирам първата: „Ваксините срещу хепатит Б, които България получи като дарение от Турция заедно с петвалентните ваксини, са разрешени за употреба в Европа. Това е лъжа категорично. Ваксината срещу хепатит Б няма т.нар. Европейско досие. Тя съдържа количества токсично вещество, които са бариера да бъде използвана в ЕС, включително и в България. Д-р Москов би трябвало да познава наредбите в министреството. В наредба №15 пише, че не може да се използва на територията на България ваксина, съдържаща над 2 микрограма тиомерсал. Вещество, от което 48% са живак. Може да предизвика сериозни токсични реакции. Поради тази причина при големите европейски производители съдържанието на тази съставка във ваксините е 0. А във внесената от Турция, но произведена в Южна Корея, е над 2. В самия протокол за анализ, който д-р Москов предоставя на Агенцията за лекарствата, е записано, че съдържанието на тиомерсал е ... 8,7 !

 

-     Толкова много?!

 

-     Доста над допустимото. За това ваксината няма Европейско досие. Д-р Москов излъга.

 

-     Да, но ни увери, че няма да бъде използвана при деца и е на склад като резерва...

 

-     Само преди няколко седмици д-р Москов твърдеше, че е решил въпроса с пет и шествалентните ваксини, внасяйки ги от Турция. Цитирам. „Ще ваксинираме децата с пет и шествалентни ваксини, дарени от Турция”. Напомням, че ваксината срещу хепатит Б се съдържа именно в шествалентната.

 

-     Значи вече е бил наясно, че тя е била с опасно високо съдържание на тиомерсал?

 

-     Абсолютно е бил наясно! Защото на територията на Турция няма регистрирана шествалентна ваксина. Те използват пет валентна и отделно прибавят към нея шестия компонент – ваксината срещу хепатит Б, която са ни подарили. Само преди няколко седмици д-р Москов е подготвял концепция, чрез която липсата на шествалентни ваксини за деца на 2, 4 и 6 месеца, да бъде компенсирана с вноса на ваксините от Турция, т.е. петвалентната плюс тази срещу хепатит Б. Когато се разгоря скандалът, неговият екип в опит да се измъкне лансира тезата, че турците едва ли не нарочно са ни я подарили, макар ние да не сме я били искали. Не може след като вече си получил подобно дарение, да не знаеш какво да го правиш или да твърдиш, че ще го използваш при евентуални ситуации с бежанците и пр.

 

-     Да, но Фрогнюз публикува, че от Агенцията за лекарствата много добре са знаели каква ваксина ще бъде внесена и подсказаха, че са били притискани да дадат съгласие за това...

 

-     Разбира се, че се е знаело. Та нали правителството на България е разрешило на д-р Москов да получи това дарение. На правителството са били представени аргументи защо трябва да се съгласи на договор с турската страна. То е било убедено, че кризата с липсващата шествалентна ваксина ще се реши с вноса на петвалентна плюс тази срещу хепатит Б.

 

-     А Агенцията по лекарствата как е била убедена?

 

-     Поздравявам колегите от Агенцията, защото те достойно са изпълнили дълга си. Не са дали разрешение на територията на България да бъдат внесени ваксини, нерегистрирани у нас. Включително и петвалентната “Pentaxim”, за която Москов твърди, че няма никакъв проблем. “Pentaxim”-ът с производител MEFARA – Турция не е регистриран в България. Категорично. В писмото от Агенцията, което Фрогнюз публикува, е записано изрично, че не възразява да бъде допуснат вносът само на ваксина Hemophilus тип Б. А тя е само единият компонент от петвалентната ваксина “Pentaxim”. Т.е. агенцията категорично не дава разрешение за вноса на останалите четири компонента. Както и за Euvax – ваксината против хепатит Б.

 

-     Това означава ли, че първо, някой умишлено е погазил становището на Агенцията по лекарствата и второ, че ваксините по странен начин са преминали през митницата? Защо и как според вас е станало това?

 

-     Очевидно е, че в целия този казус трябва да се намесят прокуратурата и ДАНС.

Защото за мен като гражданин не е ясно как може на митницата да премине количество медикаменти, без оторизираният орган Агенцията по лекарствата да е дал разрешение.

 

-     Вие казахте, че за още нещо д-р Москов не е казал истината. Какво е то?

 

-     Най-голямата лъжа е, че прави опит да избяга от факта, че предварително е знаел, че тези ваксини ще бъдат използвани за деца. Тиражираната теза, че Турция по собствено желание ни предоставя 100 000 ампули с ваксина против Хепатит Б, а пък ние понеже няма какво да ги правим, ще ги пазим за възрастни, издиша сериозно. Искам да ви кажа, че тази ваксина има две концентрации. Едната е за деца, другата е за възрастни.

 

Твърдението, че ваксините ще бъдат използвани за хора извън детския контингент противоречи на документа, който самият д-р Москов е изпратил в Агенцията по лекарствата. Това е протокол от анализ на турския производител, в който изрично е записано, че тези 100 000 дози са от детската концентрация. Т.е. когато българската страна е поискала от турците помощ в кризисната ситуация, тя е поискала именно дози от детската концентрация. Няма как сега д-р Москов да твърди, че ще ги използва за възрастни и че за първи път чува при положение, че когато сме поискали дарение от Турция, сме настояли за детска концентрация. Това означава, че сме поискали да се използват за деца.

 

-     Но скандалът сякаш утихва, омаловажава се. Какво означава това?

 

-     Опитите за замитането на скандала са видими. Но съм убеден, че не трябва да допускаме това да се случи. Обществото си мълчеше при други екзотики на д-р Москов. Когато си позволяваше с право или без да въвежда т.нар. от него „реформи”. Позволяваше си да прикрива реалното източване от Здравната каса, да го замъглява с някакви четци на лични карти, а сега с пръстови отпечатъци. Но тук вече става въпрос за много сериозно деяние. И за опити то за бъде прикрито.

 

-     Договорът с турската страна известен ли е всъщност? Знае ли се за какво сме се споразумели с нея предварително?

 

-     Известно е, че има решение на Министерския съвет, което задължава нашия посланик в Турция тогава да подпише такъв договор. Когато българската страна го подписва, в него изрично става дума, че ваксините са предвидени за имунизационния календар, т.е. за деца. Подписите са на българския посланик в Турция Красимир Тулечки и на проф. Гюмюле, зам.-секретар на Министерството на здравеопазването на Турция. Вътре изрично пише: „Дарените ваксини ще бъдат доставени на правителството на България до един месец след подписването на това споразумение за дарение и трябва да бъдат използвани за изпълнение на имунизационния календар на Република България.” Така че, няма как сега да твърдиш, че ваксините ще бъдат използвани извън имунизационния календар, след като си представил пред правителстовото този документ.

 

-     Звучи шокиращо, но не е ясно кой има полза от цялата тази история? Къде е далаверата, с други думи? Защото след като се говори, че главният секретар на МЗ д-р Пламен Кенаров е притискал шефката на Агенцията за лекарствата и то с името на Бойко Борисов напред, излиза, че някой има сметка от цялата небезопасна конспирация...

 

-      Мога да ви изредя няколко варианта, при които в случая може да има някаква далавера. Но тъй като нямам доказателства, ще кажа, че да, теоретично има такива възможности. Освен това, месеци се наред се говореше за дарение. Но се оказва, че това е чиста бартерна сделка. Защото срещу внесените ваксини българската страна е подарила на турската ваксина срещу туберкулоза и то в милиони дози. Излиза, че това дарение съвсем не е безплатно. Бартерът по същество е търговска сделка. Дали някой е извлякъл полза от нея и каква, не мога да коментирам. Говоря само на базата на публично достъпни документи.

 

-     Да не би по някакъв начин да отмъщавате на д-р Москов, че ви уволни от директорския пост на една печеливша болница, като „Св. Иван Рилски”?

 

-     Няма за какво да му отмъщавам. Това е минало. Но съм възмутен от мащабите на безочието. Да подведеш правителството, да излъжеш българските депутати, да подложиш на риск десетки хиляди хора в страната, това не може да остане без последствия.

 

-     Какъв е изходът?

 

-     Изходът е да се направи мащабно разследване на целия проблем и виновните да си понесат отговорността.

 

Гледайте коментара на Люба Кулезич по скандала ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 24827 |26.08.2015 Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм чул, че КОЙ управлява МВР . 17| 11719 |24.08.2015 Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити . 5| 8273 |29.05.2015 Владимир Тодоров: Пред „Александър Невски” ще легнат, колкото загинаха на пътя през годината . 35| 8950 |19.05.2015 Шефът на клуб „Звено” пред Фрог: КОЙ ще се намери, важно е ЗАЩО го прави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads