Реклама / Ads
163| 10967 |15.06.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: НАТО защитава съюзниците от ”миролюбива” Русия

.
Васил Данов
През юли във Варшава ще бъде разгледано предложение за разполагане на натовска бригада в Румъния с вероятното участие на около 400 български военнослужещи. От военна гледна точка това е минималният контингент за реакция срещу сериозното военно съсредоточаване на руски войски по западните граници на РФ.
 
Както и на разюзданата антиевропейска пропаганда по „зомбиращите сандъци”, както отдавна наричат официалните руски телевизии.

Путиновият режим вече обяви, че формира три или четири нови дивизии срещу страните от НАТО. Руското командване се опитва да поддържа дисбаланс в съотношение от 3:1 до 7:1 в своя полза, след което оплакванията от „изнасяне на НАТО на изток” звучат твърде нелепо. Съотношение на силите над 3:1 е убедителен аргумент, че съответната държава се готви за настъпателни, а не за отбранителни операции. Учи се в първи курс на военните училища. И само тежко болен от русофилизъм човек би могъл да повярва на бръщолевенията на комици като Лавров, Шойгу, Рогозин или Жириновски.

Твърде умерено и обективно звучат изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силния сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения с нея".

Лично аз и повечето от колегите подкрепяме подобни решения. По-убедително би било в Румъния да бъде дислоцирана усилена сухопътна дивизия, а у нас да бъде разположена механизирана бригада. Но това вероятно ще стане на по-късен етап, ако милитаризацията на Крим продължи и ако политиката на Путин остане все така на ръба на агресията или отвъд него.

Очаквам във Варшава да бъде взето решение и за развръщането на флотилия на НАТО в Черно море, в която освен Турция, Румъния и България да участват страните-партньори Украйна и Грузия. Щом вторият етап на Студената война е започнал, трябва да играем по правилата й. И да си спомним подвизите на предците ни преди сто години по полята на Добруджа и по чукарите на Македония.

Бившите сателити на СССР от Варшавския договор правят всичко възможно никога да не се повторят Унгария 1956, Чехословакия 1968 и настоящите Молдова, Грузия и Украйна. НАТО се разшири на изток, за да не се разширява Русия на запад, тласкана от амбициите и изкривените представи за света на някой кагебистки стратег. НАТО се оказа най-ефикасният хербицид срещу учтиви зелени плевели.

За първи път българската държава е там, където са я виждали нашите борци за национална независимост. Заедно с европейските народи и далеч от азиатското варварство.

 
От години съюзниците от балтийските държави и Полша се оплакват от всекидневен тормоз, от въздушни и морски провокации, от медийни, кибер- и психологически атаки откъм „миролюбива” Русия. Матушката, на която все не й стига територията и все някой я „заплашва”. Сега я „заплашват” Полша, Литва, Латвия и Естония. „Заплашват” я Румъния и Молдова. Както преди две години я „заплаши” Украйна. Както през 2008-а я „заплашваше” Грузия.

Както през 1940 г. я „заплашва” Финландия.

Имат нещо против и срещу нашите скромни опити за превъоръжаване. Можело, но само с тяхно оръжие. За да откажат да го ремонтират, когато ни се наложи.
    
Така е „само” от 300-400 години. Днешното Московско княжество някога е заемало територия колкото половин България, но днес се е разраснало до размерите на най-голямата държава в света. Сигурно защото е водило само справедливи и отбранителни войни. Срещу глупаци и некадърници, които първо са го нападали, а после то ги е побеждавало и е поглъщало земите им.
Както във вица: „И като ми тръгна една карта...”

В съответствие с вековните си рефлекси напоследък Русия опитва да намери ново и достойно място в модерния свят. Избра си специалността „доставчик на заплахи”. По количество и по мащаби престъпленията на подполковник Путин се изравниха с подлостите на хитлеристките военни престъпници Гьоринг, Кайтел, Рибентроп и другите, обесени през 1946 г. в Нюрнберг.

През последното десетилетие Путин разпали две войни и се намеси в трета. Наруши редица основополагащи закони на международното право. След агресията срещу Украйна на съвестта му тежи смъртта на повече от 14 000 души. И злочестата съдба на над 1 милион бежанци. „Националният лидер” доведе страната си до незапомнена изолация. Готви се за световна война. Заплаши Запада с ядрен удар, а шефът на кремълската пропаганда обеща планетата ни да бъде покрита с радиоактивна пепел.
 
Мы победили...
Сепаратистките формирования в Донецк и Луганск, въоръжавани и финансирани от РФ, нарушават Минските споразумения. В Донбас в момента са разположени 8 500 кадрови руски военнослужещи. („Разпалване и водене на агресивни войни” е престъпление срещу мира, за което са били осъдени мнозинството от хитлеристките главатари).

Окупираните украински области са подложени на разграбване. Демонтирани и откарани в Русия са десетки заводи, държавни предприятия и частни производствени мощности. Ограбвани са частни жилища и мъртви украински войници. Невъзможно е да бъде обяснена жестокостта, с която са бомбардирани летищата в Донецк и Луганск и са взривявани мостове и пътища. (Мародерството е военно престъпление, което се наказва още от началото на XVIII век).

С одобрението на Путин донбаските отцепници преведоха пленени украински войници в унизителен марш по улиците на Донецк. Част от местното население, подкрепящо сепаратистите, подложи безпомощните си сънародници на жестокости и унижения. (Униженията и гаврата с човешкото достойнство на военнопленници са грубо нарушение на Женевските конвенции).

Убийството на Ал. Литвиненко от агенти на ФСБ посредством опасно радиоактивно вещество като полоний-210 представлява терористичен акт на територията на друга държава, тоест, международен тероризъм. (За престъплението „международен тероризъм” няма давност).
«В момента Русия е хибридна държава, която е фашистка по същност, покрита с амалгама от съветското минало”, смята проф. Андрей Зубов. По време на Путиновия режим бе осъществена частична реставрация на съветския строй. Половината от частната собственост се оказа в ръцете на трийсетина олигарси, а останалото бе обсебено от държавата. „Тази корпоративно-националистическа държава прилича далеч повече на фашистка Италия от времената на Мусолини, отколкото на СССР”, уточнява проф. Зубов.

Същият манталитет на нагла безнаказаност демонстрират и в спорта. Вижте какво стана в Марсилия: след предварителна подготовка и агресия на руски запалянковци срещу британски зрители, зам.-председателят на руския парламент Игор Лебедев втрещи социалните мрежи, като приветства изстъпленията на руските бабаити: „Браво момчета! Продължавайте така! Руснаците защитаваха честта на своята държава и не оставиха англичаните да ги обиждат. Ние трябва да извиним нашите запалянковци и да ги разберем".
И не вдява сиромахът, че след още една такава „сталинградска битка” ще изхвърлят отбора им от Европейското първенство.
 
Капитан I ранг о. з. Васил Данов
Член на УС на Съюза на офицерите   от резерва „Атлантик”      
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 9155 |15.06.2016 Ген. Цанков за Фрог: Бригада на НАТО в Румъния - Втора студена война . 7| 6874 |14.06.2016 ФРОГОКО: КС погази правата на акционерите на КТБ под натиск . 4| 3959 |14.06.2016 НАТО праща военни сили и в Румъния . 7| 4148 |14.06.2016 Ненчев: Готови сме да участваме в сухопътна бригада на НАТО в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads