Реклама / Ads
11| 5036 |23.07.2007 НОВИНИ

По 1 млн. долара за преживения ужас от нашите медици в Либия

.
По 1 млн. долара компенсации за преживения ужас в либийските затвори ще поискат за българските сестри техни роднини. Днес те ще обсъдят с адвокати процедурата за завеждане на исковете, научи frognews.bg от източници, близки до семействата.
 
Медиците ни заслужават компенсации, не се ангажираме с конкретна сума, но при всички случаи българските медицински сестри и семействата им трябва да бъдат обезщетени. Това мнение изразиха роднините на осъдените в Либия български медицински сестри.

Никога не сме обсъждали конкретна сума, досега този въпрос не е бил на дневен ред, но това, което се случваq ни накара да се замислим. Смятаме, че обезщетенията трябва да са съизмерими с компенсациите, които са получили фамилиите на заразените със СПИН деца в Бенгази. Хората, виновни за това, което се случи с майка ми, трябва да си понесат отговорността, категорична е Гергана Узунова, дъщеря на Валя Червеняшка. Нейният баща - Емил Узунов, също е категоричен, че семействата на медиците в България са дискриминирани от трето поредно правителство.

Роднини и на другите сестри подкрепиха това мнение.

В същото време евродепутатката Биляна Раева коментира, че все още остават много неща, които трябва да се направят, за да се приберат медиците ни от Либия. Тя не се ангажира с конкретна прогноза и заяви, че реалният срок за връщането на медицинските сестри е минимум месец.

От своя страна министърът на външните работи Ивайло Калфин посочи, че ролята на Европейския съюз е много важна за решаването на този случай. „Ние направихме делото общоевропейски проблем и то преди да влезем в Европейския съюз. Ще продължаваме да търсим всички лостове, за да се получи възможността за незабавен трансфер на медиците ни", заяви министърът пред БНР. Той обаче отказа да се ангажира със срокове. Министър Ивайло Калфин обяви, че около две хиляди души са българите в Либия, но уточни, че няма начин да има точна статистика, защото сънародниците ни зад граница не са длъжни да информират консулските ни служби. Много от тях дори нямали никакъв контакт с посолството ни в Триполи. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5133 |22.07.2007 Канска жега е! . 2| 4885 |22.07.2007 Над 105 000 души годишно мигрират от България, според данни на Световната банка . 1| 5988 |22.07.2007 Не се гаси туй, що не гасне . 2| 6001 |21.07.2007 Иван Костов пак е лидер на ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads