Реклама / Ads
15| 6741 |26.02.2011 НОВИНИ

100 000 лева хонорар в Свищовската академия!

.
Стопанска академия "Д.А. Ценов"- Свищов
Преподаватели от Стопанската академия, приближени на ректора доц. Величко Адамов, са получавали по 80 000-100 000 лева годишни хонорари.
 

Те са си докарали парите чрез магистърски програми в дистанционната форма на обучение. При нея не се четат лекции, а има само консултации (който иска) и изпити. За сравнение дори в супернатоварените програми с реално преподаване в правния факултет на Софийския университет професор трудно може да вземе 40 000-50 000 лева хонорар на година, пише Труд.

Информацията за финансови далавери и академични нарушения в скандално прочулия се вуз е била предоставена от уволнени преподаватели на образователния министър Сергей Игнатов.

Две папки с над 400 страници доказателствен материал са внесени в парламентарната образователна комисия, “Антимафия” и в Комисията за защита от дискриминация.

Гл. асистент Георги Георгиев и асистент Бисер Кръстев бяха уволнени в началото на януари. Мотивът - не били на лекции в дните между Коледа и Нова година. Нищо, че тогава студенти нямало. Асистентите обаче са същите, които сезираха преди година прокуратурата за далавери в академията. В момента тече разследване по случая.

Уволнените потърсили депутата от ГЕРБ Аспарух Стаменов и преди броени дни отишли с него при министър Игнатов. “Разказахме му как управата на академията “мачка” неудобните и той остана изумен от фактите”, каза Георгиев пред “Труд”. И уточни, че проблемът с хонорарите не е в самата сума, а в липсата на елементарни академични критерии при разпределение на работата във вуза. Самият министър ги посъветвал да се обърнат към комисиите. Сред документите има и данни за плагиатство на доц. Величко Адамов, за което “Труд” публикува разследване преди месеци.

“Никога не е имало тенденциозно отношение към преподаватели. Щом твърдят, че има нарушения, нека ги докажат. Има компетентни органи, които да извършат проверка”, коментира пред “Труд” зам.-ректорът на свищовското висше училище доц. Георги Герганов.

Комисията по образование в парламента ще поиска изслушване по темата. “Проблемът е важен и той не е от два дни”, категоричен е нейният председател Огнян Стоичков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5483 |27.01.2011 До месец излиза решението за хонорарите на Доган . 6| 5061 |03.12.2010 Пари за ромите потъвали в тлъсти хонорари . 14| 5191 |23.09.2010 ВАС умува два месеца за хонорара на Доган . 18| 5823 |03.09.2010 Е. Николова: Доган е получил хонорарите като политик, не като геолог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads