Реклама / Ads
18| 5799 |03.09.2010 НОВИНИ

Е. Николова: Доган е получил хонорарите като политик, не като геолог

.
Eлеонора Николова
Доган консултирал по сложни топографски, хидроложки, геодезични въпроси. Той стои над нещата и е много богат човек, но и в един момент явно е трябвало да узакони един доход, а договорите са се оказали нескопосани и са го вкарали в клопка.
 

ДПС е твърде затворена и капсулирана структура, оттам не произтичат новини, беше голям шанс договорите на А. Доган да изтекат в медиите, а после се самосезирахме ние, заяви по БТВ Елеонора Николова, експерт в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Предметът на договорите между Ахмед Доган и частна фирма, част от Минстрой холдинг е абсурден, коментира Николова - за 2 млн лв той е "консултирал" за неща, за които цяла катедра хидролози едва ли биха се справили да се произнесат експертно. От договора излиза, че Доган е консултирал по схеми за прехвърляне на води от една река в друга, за вида на язовирната стена и пр. топографски, хидроложки, геодезични и др. въпроси. Доган трябвало още и да е сертифициран като консултант, за да може да извърши тези услуги.

Очаква се да се докаже нищожност на договора, поради липсата на професионални възможности и качества, значи това е привидно взаимоотношение между парите, посочи Николова. Истинската причина е, че той е получил тези пари като политик, протежирал Минстрой холдинг, така че те да строят на Цанков камък.

Ние също сме сезирали главния прокурор, каза тя по повод намерението на ДПС да го направи. Съдът разпределил справедливо доказателствената тежест, като задължил Доган да представи дипломи и документи за тези толкова специфични дейности.

Доган стои над нещата, той е много богат човек и в един момент явно е трябвало да узакони един  доход, допусна Николова
и каза, че нескопосани се оказали тези договори, които са го вкарали в клопка. При нищожни договори всичко, получено по тях се отнема, а ако съдът установи, че ги е получил като политик, ще значи, че има конфликт на интереси. Консултантските договори и политическата дейност са несъвместими. Има икономико-политически зависимости с фирма, част от обръчите му,  конкретизира Николова.

Това е административна процедура с глоба до 3 хил. лв и отнемане на полученото, а по-нататък на ход е прокуратурата. За търговия с влияние по закон се предвижда лишаване от свобода, уточни депутатката.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5748 |02.09.2010 Доган ще доказва пред ВАС консултански умения . 2| 5237 |01.09.2010 Д. Гяуров: За Доган прокуратурата може да се самосезира . 20| 6611 |31.08.2010 Съдят Доган по бързата процедура в негово отсъствие . 17| 6264 |12.08.2010 Доган на яхта край Босфора, у нас го чака прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads