Реклама / Ads
14| 5757 |02.09.2010 НОВИНИ

Доган ще доказва пред ВАС консултански умения

.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който взриви преди няколко месеца държавата с получения космически хонорар за "Цанков камък", ще трябва да доказва пред Темида консултанските си умения. Това реши днес тричленният състав на Върховният админстративен съд (ВАС).
 

В хода на делото съдът задължи председателят на ДПС Ахмед Доган да предостави доказателства за извършената от него работа по проекта Цанков камък, както и за професионалната му квалификация в областта на геодезията и строителството, предаде “Фокус” .

ВАС счита, че с оглед изясняване на делото от фактическа страна е необходимо да бъдат събрани допълнителни доказателства по делото срещу Доган по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Магистратите задължават трети лица, които не участват в производството, да представят доказателства по делото.

Съдът постанови също Министерски съвет да представи доказателства кой е взел решението за строителството, финансирането и определянето на инвеститора на обектите хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа", както и доказателства за това платени ли са държавни средства и обезпечено ли е финансирането на тези обекти със средства от еврофондове, предоставени на българската държава.

Беше постановено още НЕК да представи доказателства за финансирането на обектите и дали проектът Цанков камък е обезпечавано със средства, получени за строителството на АЕЦ „Белене”. МИЕТ пък трябва да предостави доказателства за финансирането на обектите.

Освен това ВАС задължи парламентарната комисия за борба с конфликт на интереси да предостави протокола от заседанието, в което е взето решението за внасяне на иска срещу народния представител Доган. Всички тези доказателства трябва да бъдат предоставени в седемдневен срок.

Съдът остави без уважение искането за назначаване на експертиза във връзка с професионалната експертиза на Ахмед Доган.

Следващото заседание по делото "Доган" ще се състои на 23 септември от 14 часа.

Припомняме, че делото срещу Сокола бе образувано по доклад на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание, с който комисията преди няколко месеца сезира съда.

Депутатите от комисията за борба с корупцията решиха, че има конфликт на интереси в това, че той е взел над 1,950 млн. лв. хонорар по проекта "Цанков камък".

Според доклада на комисията лидерът на ДПС не е описал в декларацията си за конфликт на интереси полученият от него хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант на хидроенергийни проекти. В документа се казва също, че Ахмед Доган е трябвало да посочи в декларацията си, че е свързано лице с Института по минно дело и с „Минстрой холдинг“.

Последното заседание на парламентарната комисия премина бурно. Решението материалите по преписката да отидат във ВАС, който е компетентният орган, бе взето с три гласа “за” (Синята коалиция, ГЕРБ, „Атака“) и един глас “против” (ДПС). Представителят на червените не взе участие в заседанието.

Димо Гяуров, който тогава бе ротационен шеф на Комисията, заяви, че освен за конфликт на интереси може да се говори за пране на пари и търговия с влияние.

От ДПС пък обвиниха синия депутат в грубо погазване на парламентарната етика, в преднамереност и политическа тенденциозност при разглеждане на преписката срещу Доган. Според ДПС Гяуров е трябвало да запознае проверяваното лице с материалите за него, но не го е направил, което е нарушение на процедурата. “Този проблем отдавна е пренесен от полето на юридическите съображения в полето на мръсната политика. От няколко дни се разгръща мащабна манипулация, за да се радикализира ситуацията”, заяви тогава зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5258 |01.09.2010 Д. Гяуров: За Доган прокуратурата може да се самосезира . 20| 6622 |31.08.2010 Съдят Доган по бързата процедура в негово отсъствие . 17| 6282 |12.08.2010 Доган на яхта край Босфора, у нас го чака прокуратурата . 12| 5037 |11.08.2010 Провериха имотите на Доган, чакат се резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads