Реклама / Ads
2| 4162 |11.04.2020 НОВИНИ

11 държави признават изтекли български лични документи

.
11 държави към момента са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават изтекли в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. български лични документи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 

Държавите са - Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия. Други 7 държави към момента признават със специални условия изтекли български лични документи – Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

 

Словения ще признава до края на юли 2020 г. български лични документи, които изтичат по време на епидемията. Португалия ще признава за валидни всички документи за самоличност (португалски и на чужди граждани, пребиваващи в страната дългосрочно), чийто срок на валидност изтича от 1 март до 30 юни 2020 г.

 

Черна гора ще смята за валидни изтичащи лични документи (паспорт, лична карта и шофьорска книжка) на граждани, намиращи се на територията на Черна гора по време на обявеното извънредно положение. Босна и Херцеговина  позволява на чуждите граждани, включително и български, които не са напуснали Босна и Херцеговина заради мерките във връзка с COVID-19 и чиито документи са изтекли или предстои да изтекат, да продължат своя престой в страната.

 

Заради ситуацията с коронавируса Иран  удължи автоматично с 3 месеца визите на всички чужди граждани, намиращи се на територията на страната. Индонезия и Нигерия изразиха готовност да съдействат на български граждани с изтекли документи, които искат да се завърнат в България.

 

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства миналата седмица поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

 

Сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.

 

Разделът за електронни услуги на сайта на МВнР, създаден при предишното ръководство на министерството по проект за 450 000 лв., никога не е работел пълноценно. Чрез него е имало едва две заявки, тъй като е бил проектиран да се използва с КЕП, издаден само от България. Разделът в момента е спрян като предстои да бъде обявена обществена поръчка за нова разработка с цел да бъде активен от август 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8361 |11.04.2020 ”Таен чат” за коронавируса иронизира много от реакциите на държавите по света . 3| 4393 |31.03.2020 Проучване: Държавите без имунизация с БЦЖ са с повече жертви на COVID-19 . 4| 4535 |26.03.2020 8 държави искат от ООН да вдигне търговските санкции заради пандемията . 3| 4086 |25.03.2020 Поредна рестрикция: България спира движението на ТИР-ве от и за много държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads