Реклама / Ads
4| 2242 |18.09.2024 НОВИНИ

11 загинали и 4000 ранени от пейджърите бомби в Ливан

.
Източник: БГНЕС
Броят на жертвите на поредица от експлозии на пейджъри в Ливан от вторник се увеличи до 11 души, съобщиха медиите в Близкия изток във вторник вечерта, като се позоваха на ливанското министерство на здравеопазването.
 

Още около 4 хиляди души са ранени, като състоянието на 400 от тях се оценява като критично.

По-рано беше съобщено, че пейджъри, използвани от членове на ливанското шиитско движение "Хизбула", са избухнали едновременно в различни части на Ливан. Смята се, че литиевите батерии на устройствата са избухнали поради прегряване.

 

Както Al Jazeera отбелязва, всички тези устройства вероятно са избухнали в резултат на координирана кибератака.

 

По-късно стана ясно, че най-малко седем души са били убити и най-малко 10 души ранени в Дамаск, столицата на Сирия, след експлозии на пейджър устройства.

 

Много от ранените в резултат на експлозията на комуникационни устройства в ливанската столица Бейрут също са прехвърлени в болници в Дамаск за лечение.








"Хизбула" потвърди, че най-малко двама членове са били убити и много ранени при масовата експлозия и държат Израел изцяло отговорен за инцидента, обещавайки "справедливо отмъщение от неочаквана страна".

 

Палестинската групировка Хамас излезе с изявление, осъждащо експлозиите на пейджър във вторник. "Оценяваме борбата и жертвите на нашите братя от "Хизбула" и тяхното желание да продължат да подкрепят и подкрепят нашия палестински народ в Газа и потвърждаваме пълната си солидарност с ливанския народ и нашите братя", се казва в изявлението. 

 

САЩ обявиха, че събират информация за случилото се, не са имали предварителни данни и нямат общо.

 

Масовата експлозия дойде на фона на размяна на трансгранични атаки между "Хизбула" и Израел на фона на израелска офанзива в Ивицата Газа, която уби повече от 41 200 души, предимно жени и деца, след атака на Хамас на 7 октомври миналата година година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2159 |18.09.2024 Прогнозата: Облаците ще се разкъсват, преваляванията ще са слаби и само на места . 4| 2249 |18.09.2024 "Възраждане" вдигна на крак фармацевтите заради Закона за лекарствата: Браншът се събира на спешна среща . 1| 2168 |18.09.2024 ISW: Киев разследва над 80 случая на насилие над свои военни от руснаци . 2| 3117 |17.09.2024 Григор: Винаги се вълнувам, когато играя пред вас, с удоволствие ще платя сметката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads