Реклама / Ads
1| 2356 |24.08.2024 НОВИНИ

115 защитници на Украйна се завърнаха у дома. Размениха ги за пленници от Курск

.
Русия и Украйна си размениха общо 230 военнопленници, съобщи БТА, като се позова на информация от АФП.
 

Сред разменените са руски наборни войници, пленени по време на украинската офанзива в пограничната Курска област.

 

Размяната се е осъществила с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), които често са посредник в подобни ситуации.







Освободените руснаци в момента се намират на територията на Беларус, близък съюзник на Москва, съобщава руското Министерство на отбраната.

 
„115 наши защитници се завърнаха у дома. Това са военнослужещи от националната гвардия, въоръжените сили, военноморските сили и националната служба за гранична охрана“, потвърди и украинският президент Володимир Зеленски.


.

"Ние помним всеки един от тях. Търсим ги и полагаме всички усилия, за да ги върнем обратно.  Благодарен съм на всяка единица, която попълва нашия фонд за обмен. Това приближава освобождаването на нашите военни и цивилни от руски плен. Благодаря на нашия екип и на партньорите ни, ОАЕ, за това, че върнаха нашите хора у дома", допълни Зеленски.


.

В изявление на Министерството на външните работи на ОАЕ пък обеща да продължи да полага всички усилия и инициативи, насочени към намиране на мирно решение.

 

Украинската офанзива, която започна на 6 август в руската погранична Курска област, изненада Москва, а Киев плени стотици войници. Голямо част от тях включително се предадоха на украинските сили.

 

Според руските медии пленените са предимно наборни войници и граничари. Руските наборници не се сражават в Украйна, а отбиват задължителната си едногодишна военна служба на територията на Русия и обикновено нямат реален военен опит, отбеляза АФП.







От началото на войната срещу Украйна през 2022 г. агросорът и нападнатата държава извършиха многобройни размени на пленени войници, но това е първата след нахлуването на Украйна на руска територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2327 |24.08.2024 22 минути: Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма . 14| 2514 |24.08.2024 Харис срещу Тръмп: Бившият президент губи преднината си в социологическите проучвания . 1| 2365 |24.08.2024 Пътувате със самолет? Имайте предвид новите правила за багаж . 1| 2343 |24.08.2024 Втора титла за България: Валентина Димитрова първа в спринта на Световното по летен биатлон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads