Реклама / Ads
11| 5139 |25.09.2013 НОВИНИ

130 млн. лв. не стигат на НЗОК

.
Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова
Със 130 млн. лв. дефицит НЗОК ще влезе в 2014 година. Това е сумата, която не достига на Националната здравноосигурителна каса, за да се разплаща с болниците до края на годината.
 

Това обяви управителят на касата д-р Румяна Тодорова. Тя допълни, че поверената й институция не може да се възползва от 108-те милиона, които има по сметка в банка, тъй като нямало механизъм, по който тези средства да бъдат отключени.

"Картината е доста по-тревожна. В болничната помощ дефицитът се очертава над 375 млн. лева. От тях 55,8 млн. лева е недостигът за лекарствена терапия при злокачествени заболявания”, съобщи д-р Тодорова.

Тя припомни, че резервът на касата от 269 млн. лева вече беше отблокиран и той ще бъде използван до края на годината.

От тези пари вече са платени 23 млн. лв., от тях 8 млн. лева са отишли за плащания по клинични пътеки, 15 млн. лева - за онкопрепарати. Така на практика от дефицита остават 246 млн. лева и реалният дефицит в болничната помощ, който се очаква до края на годината е около 130 млн. лева.

По повод казуса с онкоболните жени, които останаха без лечение, Тодорова обяви, че утре ще има среща между представители на касата и компанията, производител на нужното лекарство, на която ще се дискутират възможности за отпускането му до края на тази година. От 2014 г. то ще фигурира в Националния рамков договор, увериха експертите на касата.

На срещата ще присъстват и членовете на надзорния съвет на НЗОК, от които зависи решението да се отпуснат средства. На пресконференцията днес присъстващите Диана Борлакова и други онкоболни пациенти разкритикуваха Румяна Тодорова, но тя обясни, че финалното решение не зависи от нея. Тя е внесла искането на пациентите за разглеждане в надзора.

Д-р Румяна Тодорова заяви още, че два милиона души са здравноосигурени, но близо  450 хиляди от тях не са в състояние да плащат вноските си.

"За първото тримесечие са проверени са 12 каси, където процентът на неусвояване на направленията е значителен. Анкетирани са и 720 пациенти, които не са усвоили дадените им през първото тримесечие направления. Данните от анкетата показват, че 45,5 % от хората нямат средства да пътуват до лечебното заведение, за да получат специализирана помощ", обясни управителят на касата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6408 |04.09.2013 Автобуси на ГЕРБ и БСП пристигат в София, обсадата продължава . 3| 5656 |03.09.2013 НЗОК постави нови лимити на болниците . 62| 8307 |24.08.2013 Стоматолози не желаят да работят с НЗОК . 10| 5453 |23.08.2013 НЗОК започва проверки в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads