Реклама / Ads

0| 4291 |12.11.2010 НОВИНИ

147 млн.лв. за онкопомощ си разпределят 13 болници

.
България ще получи 147 млн. лв. за инвестиции в здравеопазването, след като Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ получи положителна оценка от комисията по ОП „Регионално развитие".

Средствата ще бъдат изразходвани за развитие и подобряване на достъпа до онкологична помощ, както и за преструктуриране на домовете за деца до 3 г.

13 са болниците в страната, които ще кандидатстват за средства за развитие на онкологичното лечение. 3 от тях - с предвидени 63 500 000 лв. - ще обслужват населението на национално ниво, а останалите 10 на областно, като за тях са осигурени 73 500 000 лв. Лечебните заведения са подбрани според географското положение, наличието на медицински кадри, сграден фонд, хоспитализации и др.

С посочените средства ще се осигури нужната апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания.
За националните центрове е предвиден пакет от 10 типа апарати като линейни ускорители, планиращи системи, дозиметрична апаратура и други. В една от тези болници ще се произвеждат и изотопи за онкологична диагностика.
За регионалните центрове пък е предвиден пакет от 13 апарата, между които са дигитални мамографи, компютърни томографи, магнитни резонанси, рентгени, интегрирани лабораторни системи и други.
Апаратурата за всяка болница е подбрана според наличността в съответното лечебно заведение и потребностите в региона.

Проектите на 6 от болниците вече са готови и ще бъдат разгледани от оценителната комисия. Предстои да се подадат и проектите на останалите 7 болници. След разглеждането им ще започне и усвояването на средствата, като се очаква това да стане до края на 2012 г.

Регионалните и националните центрове ще бъдат свързани с мрежа за обмен на медицински данни, за да се улесни достъпа на диагностицираните пациенти до лъчелечението на регионално ниво.

Предвидени са 10 млн. лв. за финансиране на деинституционализирането на домовете за деца до 3 г. С тях ще се преструктурират домовете в Пазарджик, Кюстендил, Русе, Перник, София, Пловдив, Търговище, Монтана, Габрово.
Те са избрани според наличността на услуги в общността, брой настанени деца, профил на децата, сграден фонд и др.
Средствата ще се използват за ремонтирането на сградите на домовете. В сградите на домовете ще се разкрият и здравни кабинети за безплатни консултации на децата и майките им. Ще се създадат жилища за децата с увреждания, които не са получили шанс за връщане в биологичното им семейство или осиновяване. В тях ще живеят не повече от 8 деца, като в една стая ще бъдат настанени по две.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 5392 |30.09.2010 319 млн.лв. изчезнали от НЗОК, пращат я на прокурор . 3| 6447 |26.09.2010 Наливат 35 млн.лв. за млади специалисти . 3| 4725 |17.07.2010 Закопчаха Кемпеса, гепил 1.5 млн.лв. от банкови сейфове . 0| 4282 |11.03.2010 Още 60 млн.лв. потичат към болниците
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ