Реклама / Ads
8| 4168 |16.04.2019 НОВИНИ

От 18 филийки в хляба - три ще отиват за тол такса

.
Източник: БГНЕС
От 18 филийки в хляба - три ще отиват за тол такса, а четири отиват за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя. Това обясни Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт в телевизионно интервю.
 

Той подчерта пред Нова телевизия, че от бранша искат държавата да отложи въвеждането на тол системата. Тя трябва да започне да функционира от средата на годината за камиони от над 3,5 тона. Още вчера обаче от КРИБ излязоха с призива тол системата да се въведе от 2020 г.

 

Миролюб Столарски обясни, че австрийска фирма изгражда системата и трябва да я предаде на АПИ. От АПИ обаче молели същата фирма да помага за обслужването на тази винетна система. „По договор това е собственост на държавата, тоест на АПИ. Трябваше да бъдат създадени около 100 чисто нови пунктове. Не е направена връзката между митниците и АПИ, не е направена и между НАП и АПИ. Ще стане така, че транзитният трафик ще минава безплатно. На митницата няма как да ги контролират. Системата изобщо не е изградена. В момента с една винетка минават 3 турски камиона.”, заяви Столарски.

 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, също настоява да се отложи стартирането на тол системата до началото на 2020 г. Във връзка с публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и интегрирането на системата, ръководството на организацията счита, че преди всичко е необходимо да бъдат взети предвид становищата на всички засегнати страни.

 

"Към настоящия момент най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на тол такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", смятат те.





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4235 |06.04.2019 Заради сушата Порожанов не обещава запазване на цената на хляба . 1| 4181 |02.04.2019 Петър Курумбашев: Нашите предложения по пакета ”Мобилност” отиват за гласуване в пленарна зала . 19| 5037 |20.03.2019 ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизбори . 2| 3786 |18.02.2019 Пловдивски полицаи отиват на съд за грабеж, подкуп и изнудване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads