Реклама / Ads
2| 3513 |09.11.2021 НОВИНИ

200 бона глоба за собственика на опожарения бивш театър “Възраждане”

.
Източник: БГНЕС
200 хиляди лева глоба отнася собственика на бившето кино “Възраждане”, в което по-рано днес избухна голям пожар. Прокуратурата работи по всички версии, включително и умишлен палеж. Именно умисъл провижда и служебният културен министър проф. Велислав Минеков.
 

Експерти от дирекции “Контрол по строителството“ на Столична община и район “Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара.

 

В началото на тази година на собственика е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление “Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори, за да няма достъп на хора до сградата.

 

След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район “Възраждане“.

 

Проф. Велислав Минеков го определи като класически вид престъпление. Според него става дума за схема за умишлено унищожаване на паметници на културата, зад която стои мафията. 

 

Сградата е построена през 1900 г. Обявена е за паметник на културата от национално значение през 1992 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". През 2003 г. статутът на сградата е променен на най-ниска категория “паметник за сведение”. Това не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

 

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". По сигнал на гражданска организация са извършени проверки за редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството. Освен това е установено, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2798 |08.11.2021 Глобалното затопляне ще унищожи икономиките на развиващите се страни, сочи доклад . 14| 3388 |25.10.2021 СРЗИ: Глобата за фалшив сертификат ще е от 500 до 1000 лева . 12| 2992 |22.10.2021 CNBC: Борбата с глобалното затопляне води до поскъпване на живота . 10| 8195 |18.10.2021 Директорът на ”Ученически отдих и спорт” бил с 10 бона месечна заплата, дават го на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads