Реклама / Ads
10| 8497 |08.12.2009 НОВИНИ

2013 фатална за образованието

.
Тази година средният разходен стандарт за издръжка на учениците е 1 250 лева Източник: Вяра Йовева
2013-та и 2014-та година може да се окажат фатални за средното образование в България, прогнозират експерти. По думите на Самуил Шейнин, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, тогава 60% от учителите в страната навършват пенсионна възраст, а в момента младите учители у нас са само 2.23 на сто.
 

Това е една от причините съюзът да изготви програма, с която да бъде предотвратена критичната ситуация в образователната система, като се привлекат достатъчно младите кадри в тази сфера.

Една от мерките в програмата, която ще бъде представена в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), е постепенно увеличаване на началната учителска заплата. В момента тя е 450 лева, а от съюза на училищните директори смятат, че от юли 2010 г. трябва да стане 550 лева, като всяка следваща година се увеличава с по 100 лева, за да достигне до минимум 700 лева през 2015.

Съюзът е направил справка за възнагражденията на учителите в Холандия, Германия, Франция и Италия. Учителските заплати в тези страни достигат до 4 000 евро, а при директорите най-ниската заплата започва от 4 000 евро и достига до 10 000 евро.

Ние не можем да се сравняваме с тези страни, но не може сега да накараме един млад учител да дойде за начална заплата от 450 лева в училище, посочва Самуил Шейнин. Той припомня, че в момента има недостиг на учители по чужди езици и по компютърни науки, и отбелязва, че през 2013 г. ще има недостиг на учители по всички предмети.

Според работодателския съюз в образованието трябва да има увеличение и в единния разходен стандарт за издръжка на учениците, въз основа на който се формират делегираните бюджети на училищата.

Тази година средният разходен стандарт за издръжка на учениците е 1 250 лева, а през 2010-та той ще нарасне на 1 380 лева, а за 2009 г.. Догодина обаче в единния стандарт са прибавени и средствата за кариерното развитие и за диференцираното заплащане на учителите. Тоест, част от средствата, предвидени за националните програми в образованието, се включват от догодина в единния стандарт. Това означава, че реално няма да има увеличаване на стандарта за издръжка на учениците, от което следва че няма да има и промяна в учителските заплати, подчертава Самуил Шейнин.

Ръководената от него организация настоява да се преосмисли кариерното развитие на учителите, за да се даде възможност на младите педагози, ако покажат още на втората година съответните резултати, да могат да станат старши учители. Трябва да се промени изискването за десетгодишен стаж, защото за тези години младите педагози ще се откажат от професията заради ниските заплати. Те трябва да имат бърз стимул за задържане в учителската професия.

Шейнин съобщава, че за Коледа само част от училищата в страната ще изплатят средства за т.нар. допълнително материално стимулиране, тъй като 50 на сто от учебните заведения имат сериозни финансови затруднения. Около 25 на сто от училищата в страната няма да могат да раздадат такива плащания, 45 на сто от учебните заведения ще дадат частични плащания и само останалите около 25 на сто от училищата ще могат спокойно да си позволят да изплатят подобни средства. Като не е редно те да се наричат 13-та работна заплата, защото в някои училища се изплащат 40 на сто от основната работна заплата, а в други - 50 на сто от нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4712 |23.11.2009 Повечето висшисти са основен проблем в образованието . 2| 4536 |19.11.2009 Реформите в образованието са единствения приоритет . 6| 4856 |17.11.2009 Имаме нов министър на образованието . 1| 6294 |06.09.2009 Проверяват туроператора на фаталната екскурзия, българите без застраховка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads