Реклама / Ads
10| 5742 |28.12.2021 НОВИНИ

2021: Колосални космически постижения

.
Източник: НАСА, телескопът ”Хъбъл”
2021 г. може да се определи като една от най-важните що се отнася до космическите открития. Става дума за постижения, които ще бъдат запомнени в историята като повратни точки в човешките възприятия за вселената. Моментът, в който човешките същества започнаха да напускат Земната орбита регулярно. Очакванията са, че през следващата година постиженията на учените ще са още по-големи.
 

Множество екипажи излетяха на няколко различни космически кораба и за кратък момент този месец имаше рекордните 19 души в космическото пространство. Осем от тях бяха обикновени граждани.

 

Сред космическите постижения на 2021 г. попадат кацането на марсоход на червената планета, излитането на малкият космически хеликоптер Ingenuity във въздушното пространство на Марс и излитането на телескопа James Webb Space - най-мощният телескоп, създаван някога. 

 

Телескопът James Webb Space

 

На 24 декември заработи масивната космическа обсерватория James Webb Space. Става дума за проект на стойност 9 милиарда долара, върху който се работи през последните 26 години. За да се осъществи този проект, върху него работят учени от НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция. 

 

Този телескоп е създаден за да обикаля около слънцето и да чете инфрачервена светлина така, че да обясни на учените (а и човечеството) как космосът е бил осветен. Иначе казано най-важната мисия, поставена пред проекта, е търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив. Първите научни изследвания ще започнат в началото на 2022 г. Срокът на работа на телескопа е не по-малко от пет години.

 

За този период има още няколко цели - да се изучи по какъв начин са се формирали и са еволюирали галактиките, както и звездите и планетарните системи като такива.

 

Трите успешни мисии до Марс 

 

Три различни мисии до Марс се случиха през 2021 г. Зад тях стоят три различни държави - Съединените американски щати, Китай и Обединените арабски емирства. 

НАСА успешно прати на червената планета марсоходът “Пърсивиърънс” на 18-ти февруари и зае стратегическа локация, която да даде на учените повече знания за микробиологичния живот, съществуващ на Марс. 

 

Сондата “Хоуп” на ОАЕ пък успешно навлезе в орбитата на червената планета на 9-ти февруари. Тази мисия ще продължи две години, а нейната цел е да се изследва атмосферата около Марс и да се разбере повече за сезонните и ежедневните климатични цикли. 

 

Китайският роувър "Чжужун" също успя да стъпи на червената планета и така Пекин стана първата, успяла да изведе космически апарат на орбита, а след това осъществила кацане.

 

Първият полет на чужда планета 

 

Малкият хеликоптер “Ingenuity” излетя във въздушното пространство на Марс на 19 април. Това беше първият контролиран полет на друга планета, осъществен някога. Зад него стои космическата агенция НАСА. Полетът продължи 39 секунди.

Първият филм, заснет в космоса 

 

Руските филмови творци Клим Шипенко и Юлия Пересилд успяха за 12 дни да заснемат филма “Предизвикателството” на борда на ISS. Руският космонавт Антон Шкаплеров пък успя дори да изиграе роля. 

 

Докосването на слънцето

 

В края на 2021 г. НАСА обяви, че един от космическите кораби на агенцията успешно и достигнал орбитата на слънцето. Космическата агенция обяви, че слънчевата сонда Parker е влязла в атмосферата на Слънцето през април 2021 г., но новината не бе съобщена веднага. 

 

2022 г. ще е поне толкова обещаваща. Ако не и повече. 

 

Ако 2021 г. може да бъде определена като годината на частния космически турист, то 2022 г- може да бъде белязана от първите опити за завръщането към Луната. НАСА се стреми да запази инерцията, която набра през последните няколко години. Два големи апарата са в готовност да излетят в посока Земния спътник през следващата година като първите стъпки в програмата на НАСА "Артемида", целяща да върне астронавти на лунната повърхност до 2025 г. и да създаде условия, които ще позволят постоянното присъствие на и около Луната. Космическата агеция от години работи по проект, коствал милиарди долари. Става дума за изстрелване на ракетата Space Launch System и капсулата на екипажа “Орион”, които са предназначени именно за тази цел. Първата мисия, известна като "Артемида I", е насрочена за март или април и ще изпрати Орион, без никакъв екипаж на борда, в орбита около Луната.

 

Ако всичко това мине по план, то ще се пристъпи към мисията “Артемида II” през месец май 2024 г. Този път “Орион” отново ще бъде върнат в орбитата на Луната, но този път с екипаж на борда. От НАСА се надяват астронавтите да могат да стъпят на повърхността на Земния спътник до 2025 г., но това зависи от успехите на предишните тестове и от възможностите на компанията на Илон Мъск - SpaceX. 

 

Другият голям милиардер Джеф Безос също има планове. Неговата “Blue Origin”, която изстреля три космически апарата през 2021 г. планира да направи това още поне шест пъти през идната година. А Virgin Galactic на Ричард Брансън се надява да завърши тестовата си кампания и да започне да предлага търговски услуги на своя самолет срещу заплащане от страна на ентусиастите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3378 |08.03.2021 МО в БСП – София: 8-и март е символ на признание пред постиженията на жената . 24| 3935 |15.12.2020 Искрен Веселинов: Една нация, формирана под Титовия режим, иска да присвои постиженията на българската цивилизация . 3| 4799 |20.11.2020 БСП: Управляващите демонтират постижения в социалната сфера и това ще струва животи . 1| 4024 |08.03.2020 Катя Николова: Жените имаме памет за постиженията от миналото, но действаме в настоящето с мисъл за бъдещето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads