Реклама / Ads
3| 4802 |20.11.2020 НОВИНИ

БСП: Управляващите демонтират постижения в социалната сфера и това ще струва животи

.
Антон Кутев, БСП
Личната помощ да се определя спрямо индивидуалната потребност на човека с увреждане и той да получи такава подкрепа, каквато му е нужна, а не да бъде вързана с процента, който е определен от ТЕЛК.
 

Този призив отправиха от опозицията по време на днешното разглеждане на промените в Закона за личната помощ. Те бяха приети на второ четене. Според БСП предложението на управляващите да се предоставя лична помощ само на хората с трайни увреждания, противоречи изцяло на идеята на закона.

 

"Ограничаването на обхвата на Закона за личната помощ единствено и само за хора с трайни увреждания с право на чужда помощ е връщане към обичайния подход на управляващите на раздаване на пари на калпак без да се зачита нуждата на хората с увреждания“, посочи Виолета Желева.

 

Тя подчерта, че по този начин извън обхвата на закона ще останат много хора, които имат нужда от помощ, за да водят пълноценен живот.

 

Надя Клисурска припомни, че през 2018 г. Бойко Борисов лично е поел ангажимент пред всички български граждани да бъдат трайно уредени въпросите на хората с увреждания. Тя сподели, че тогава идеята е била през 2021 г. обхватът на механизма за личната помощ да бъде за всички хора, които имат такава нужда и е било изрично посочено, че не само хората с трайни увреждания ще могат да се възползват от такава подкрепа.

 

"Когато се приемаше Закона за личната помощ беше постигнат обществен консенсус и хората с увреждания го подкрепяха. Сега вие размонтирате постижения в социалната сфера. Много трудно ще бъде те да бъдат наваксани после и това ще струва човешки животи“, обърна се към управляващите с остра критика и социалистът Антон Кутев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4213 |11.11.2020 Петър Витанов пред БНТ: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония . 6| 5422 |06.11.2020 БСП : Управляващите направиха кворум с гласа на депутат в карантина . 17| 5911 |04.11.2020 Управляващите го удариха на молби: Искат БСП и ДПС да не провалят бюджета . 6| 7466 |02.11.2020 Проф. Петко Тодоров: В медиите има пране на пари и съдействие на управляващите в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads