Реклама / Ads
1| 6203 |18.02.2022 НОВИНИ

22 млн. лв. за физкултурни салони потънали по любимата схема на ГЕРБ за авансово плащане

.
Радостин Василев Източник: БГНЕС
Спортният министър Радостин Василев разкри поредна злоупотреба по любимата схема на ГЕРБ за авансово плащане, станала известна от случая с „Автомагистрали“. Този път обаче всичко се върти около изграждане на физкултурни салони за 22 млн. лв.
 

По време на парламентарен контрол днес депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева попита министъра докъде е стигнала реализацията по строителството на 15, по публични данни, училищни физкултурни салона, които е трябвало да бъдат изградени по типови проекти в цялата страна.

 

„В две училища в моя избирателен район, включени в строителната програма – в Панагюрище и в Пазарджик, няма и следа от строителство“, сподели тя, показвайки снимки от парламентарната трибуна.

 

„В края на 2020 г. са сключени договори и са предплатени 100-процентово, с ДДС, договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна, като досега само един е построен – в. с. Тополово, Асеновградска община“, съобщи спортният министър, изброявайки всички 23 училища, които е трябвало да имат готови физкултурни салони до края на миналата година. Само за 4 от тях е издадено строително разрешително, а в един личат наченки на строителни работи.

 

Цонева попита Василев може ли да бъде спасен разхитеният публичен ресурс, “платен по любимата схема на ГЕРБ - авансово.”

 

„Изпратили сме покани за доброволно връщане на средствата, малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите каза, че ще ни съдят за пропуснати ползи“, отговори той и добави, че ще сезира компетентните органи да разследват длъжностни лица в министерството, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ.

 

По думите му целта на Министерството на младежта и спорта е предплатените над 20 млн. лв. да бъдат възстановени в бюджета „и да ги ползваме за нещо истинско“.

 

„Това е като строежа на магистрала „Хемус“, само че в спортното министерство – няма ги парите, няма ги и физкултурните салони“, добави Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3291 |14.10.2021 МОН: 4 млн. лв. от хазарт отиват за физкултурни салони и спортни площадки . 6| 35166 |23.07.2021 Илиян Василев: Срещу вас имате потънали в грях и престъпления хора без морал . 4| 3412 |07.07.2021 22 млн. лв. са преведени авансово на няколко фирми за реновиране на физкултурни салони . 20| 5198 |05.07.2021 Мика Зайкова: Министър-председателят не може да бъде физкултурник или пожарникар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads