Реклама / Ads
10| 4452 |15.02.2021 НОВИНИ

29 часа. Толкова е прекарал Борисов в правителствения вертолет

.
29 часа. Толкова време е прекарал Бойко Борисов в правителствения хеликоптер “Авиоотряд 28” през изминалата 2020 г. Летателният апарат, както и едно четириколесно едрогабаритно возило, се превърнаха в “мобилен офис” на премиера, който упорито продължава да води политиката си на живо от Facebook.
 

Двата хеликоптера, с които разполагат от “Авиоотряд 28” са изпълнили 34 полетни задачи и са изминали 16 465 км, става ясно от отговор до в. “Сега” по Закона за достъп до обществената информация. В тази статистика влизат и тренировъчните полети, техническите облитания, както и полети за облитане на технически средства. 


Премиерът е летял с правителствения вертолет 11 пъти. Изразходеното горивото на хеликоптерите за година е 56 346 литра на стойност 44 498 лв., което незнайно как прави по-малко от лев за литър.


Борисов е прекарал във въздуха 70 часа на самолетите на "Авиоотряд 28", които през 2020 г. са осъществили 60 полета в границите на България и 26 извън страна. На правителствените летателни апарати са се возили общо 66 официални лица, от които 13 министри и само трима депутати.


Преди седмица Народното събрание записа промени в Закона за гражданското въздухоплаване, с които "Авиоотряд 28" окончателно се преименува на "Държавен авиационен оператор". Освен това получи привилегията да менажира ВИП "А" терминала на летище София, наричан "правителствения ВИП", като вече ще може да събира такси за обслужването на важните пасажери. В момента депутатите, членовете на ВСС и други важни персони се обслужват безплатно през ВИП "Б" на летището, а идеята е вече и те да минават през зала “А” и съответното ведомство да плаща на ДАО такси от бюджета, предвиден за протоколни дейности.


А медицински хеликоптери кога? 


Проблемът със санитарната авиация продължава да остава нерешен. Липсата на медицински хеликоптери отново се завъртя в общественото пространство, след инцидент със загинал турист в Стара планина. Тогава от Планинската спасителна служба коментираха, че акцията по свалянето на загиналия турист, както и спасяването на други бедстващи в планината групи, е можела да бъде значително по-кратка, но ако разбира се ПСС разполага с медицински хеликоптери. Каквито обаче няма. Веднага на следващия ден премиерът Борисов се качи на вертолета, за да покаже от птичи поглед как върви строежът на АМ “Хемус”. Ходът бе определен като циничен от мнозина.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4972 |25.01.2021 Радан Кънев: Проблемът не е, че ресторантите не работят. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации . 24| 9199 |11.01.2021 Първан Симеонов: Хората разпознават лицемерието. Колкото повече играеш, толкова повече потъваш . 2| 3684 |10.01.2021 Пламен Данаилов: Толкова ли е трудно да мислим нормално? . 8| 4286 |07.01.2021 Любомир Кольовски: Чудя се на ръководството на БСП, защо толкова дълго търпя вредния Гергов?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads