Реклама / Ads
1| 2684 |03.04.2024 НОВИНИ

300 милиона се очакват да станат пенсионерите в Китай

.
Китай е изправен през сериозна криза
През следващото десетилетие около 300 милиона души, които понастоящем са на възраст между 50 и 60 години, ще напуснат работната сила в Китай. Това е най-многобройната възрастова група в страната, почти равна на броя на населението на САЩ.
 

От поколения насам Китай разчита на младите хора, за да запълни празнините в грижите за възрастните хора. Синът или дъщерята са били длъжни да се грижат за застаряващите си родители.

 

Но застаряващите родители имат все по-малко синове и дъщери, на които да разчитат - една от причините е законът "едно дете", който не позволяваше на двойките да имат две или повече деца в периода 1980-2015 г., пише Би Би Си.

 

С бързия икономически растеж младите хора също се отдалечиха от родителите си, оставяйки все по-голям брой възрастни хора да се грижат сами за себе си или да разчитат на държавни плащания.

Според държавната Китайска академия на науките обаче пенсионният фонд може да свърши парите си до 2035 г. Това е оценка от 2019 г., преди спирането на пандемията, която засегна силно китайската икономика.

 

Китай може да бъде принуден да повиши и възрастта за пенсиониране, което се обсъжда от години. Тя е с една от най-ниските възрасти за пенсиониране в света - 60 години за мъжете, 55 години за жените с бели якички и 50 години за жените от работническата класа.

 

Според икономисти обаче това е само доизкусуряване, ако Китай иска да избегне това, което според някои може да се превърне в хуманитарна криза след 25 години.

 

Пекин оказва натиск върху частни фирми да изграждат детски градини, отделения и друга инфраструктура за грижи за възрастни хора, за да запълнят празнините, оставени от задлъжнелите местни власти. Но ще продължат ли те да инвестират, ако печалбите са далеч?

 

Други източноазиатски държави като Япония също търсят средства за грижи за голям брой възрастни хора. Но Япония вече е била богата, когато е имала едно от най-големите застаряващи населения в света. Китай обаче застарява бързо, без да разполага с тази възглавница. Затова много възрастни хора са принудени да се справят сами - във възраст, в която би трябвало да планират пенсионирането си.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2571 |03.04.2024 Най-търсените работници в България са за оператори, шивачи, готвачи и мед. сестри . 8| 2672 |03.04.2024 "Неочаквани" твърдения на Русия: Атаката в Москва предизвика скок в набирането на войници в армията . 8| 2511 |03.04.2024 Столтенберг: Украйна ще стане част от НАТО, въпросът не е дали, а кога . 3| 2542 |03.04.2024 Иракският критик на исляма Салван Момика е открит мъртъв в Норвегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads