Реклама / Ads
8| 2672 |03.04.2024 НОВИНИ

"Неочаквани" твърдения на Русия: Атаката в Москва предизвика скок в набирането на войници в армията

.
След смъртоносната атака срещу концертна зала край Москва миналия месец в Русия се наблюдава значителен скок в броя на хората, които подписват договори за присъединяване към въоръжените сили, съобщават от Министерството на отбраната на руската федерация. Това, което обаче не споменават е, че в момента в Русия тече пролетната наборна военна служба.
 

В изявление се казва, че от началото на годината повече от 100 000 души са подписали договори с военните, включително около 16 000 само през последните 10 дни.

 

В същото време обаче, на 1 април в Русия започна пролетната наборна военна служба, което ще родължи до 15 юли. През това време руското министерство на отбраната планира да попълни въоръжените сили със 150 хиляди наборници - това е максималната стойност за последните осем години.






Основното нововъведение на пролетната военна служба - 2024 г. - е увеличаването на горната граница на наборната възраст от 27 на 30 години (при запазване на долната - 18 години). Важно изключение са навършилите 27 години преди 31 декември 2023 г. включително.

 

Руските власти продължават да обещават да не изпращат наборници във войната в Украйна или да служат в анексираните "нови" региони. В същото време обслужването е възможно в регионите, граничещи с Украйна - Белгород, Курск и Брянск. Всички тези региони са били обект на редовни атаки от дронове и артилерия през последните месеци, а части на украинските въоръжени сили, съставени според украинските власти от доброволци измежду руски граждани, редовно докладват за атаки срещу гранични населени места.


"По време на интервютата, проведени през изминалата седмица в пунктовете за подбор в руските градове, повечето кандидати посочиха като основен мотив за сключване на договор желанието да отмъстят за загиналите в трагедията, която се случи на 22 март 2024 г. в Московска област", заявиха от министерството.


Най-малко 144 души бяха убити при масова стрелба и пожар в концертната зала "Крокус сити хол" при нападение, за което се обяви войнствената групировка "Ислямска държава".
Русия обаче заяви, че нападателите са свързани с Украйна - нещо, което Киев многократно отрича. Русия на практика иска да хвърли вината върху Украйна, за да може сле това да каже това, което заявява в момента - че хора се записват за военна служба, за да отмъстят. Това, че те нямат особен избор, не се казва.


Русия разчита на постоянен поток от новобранци във въоръжените сили, за да води войната в Украйна, която продължава вече трета година.


През септември 2022 г. президентът Владимир Путин разпореди непопулярна мобилизация на 300 000 мъже, но заяви, че няма нужда от нова задължителна мобилизация, тъй като броят на подписалите доброволни договори е толкова голям. Отново доброволният елемент е чиста лъжа.







Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г., бавно напредва през последните два месеца, след като украинската контраофанзива миналата година не успя да постигне значителни успехи заради недостатъчната западна помощ и въоръжение.

 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2511 |03.04.2024 Столтенберг: Украйна ще стане част от НАТО, въпросът не е дали, а кога . 0| 2331 |03.04.2024 Наградиха изявени лесовъди от област Сливен . 3| 2560 |03.04.2024 Борис Бонев: Държава с толкова ниски амбиции за своето инфраструктурно развитие няма бъдеще . 3| 2543 |03.04.2024 Иракският критик на исляма Салван Момика е открит мъртъв в Норвегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads