Реклама / Ads
2| 3267 |03.10.2021 НОВИНИ

31 г. обединена Германия и новият политически хоризонт днес

.
Берлинската стена
На 3 октомври Германия отбелязва 31 години от обединението на Федерална Република Германия и Германската демократична република след 40 години разделение. В онези години Обединена Германия е блян, който обаче се счита за по-скоро невъзможен, далечен. Това е плод на тежки преговори и се счита за едно от най-значимите исторически събития за онези години.
 

323 дни преди 3 октомври 1990 г. пада Берлинската стена. В този период политиците във ФРГ и ГДР провеждат тежки преговори и вземат важни решения. Всъщност обединението на Германия става след подписването на договора “Две плюс четири” в Москва. Под документа подпис полагат двете германски държави и четирите велики сили, победителки във Втората световна война - Великобритания, Съветския съюз, Съединените щати и Франция. С него те се отказват от всички свои права в Германия и откриват пътя за това обединение.

 

Формално към ФРГ се присъединява и Западен Берлен - град който се счита за един от особените субекти в международното право. Западен Берлин е заобиколен териториално Германска демократична република, но е политически, икономически и културно свързан с ФРГ.

 

Историческото обединение на Германия става възможно едва след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., новите гранични условия между двете германски страни и политическите промени в ГДР, от чийто държавни структури не е останало почти нищо. Разпуснат е репресивният апарат, въведена в обръщение е германската марка.

Въпреки подписването на договора "Две плюс четири", обединяването на Германия и 31 г. съвместна история, днес по-ясно от всякога е, че между различните части на държавата в сърцето на Европа все още има ясни разделителни линии. Това се случва в контекста на състоялите се съвсем наскоро избори за Бундестаг, които очертаха различни тенденции.

 

Изборите бяха спечелени от социалдемократите, а партията на бившата канцлерка Ангела Меркел ХДС претърпя най-големия си провал в своята 76-годишна истороия. Демографската разбивка на вота показа, че в източната и западната част на Германия населението е гласувало много различно. Резултатите показаха, че Германия е дълбоко разделена 31 години след своето обединение.

 

На този фон преговорите за съставянето на управляваща коалиция продължават. Правителството несъмнено ще бъде коалиционно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5207 |03.10.2021 За скандалите в правителствената ”Лозенец” новият шеф прикрива и увърта . 9| 2954 |30.09.2021 Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът на силите в ЕС се променя, европейците търсят леви алтернативи . 4| 3208 |29.09.2021 Таджикистан: Новият дом на бунтовниците срещу талибаните . 0| 3174 |28.09.2021 Наследникът на Меркел: Как Олаф Шолтц спечели изборите в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads