Реклама / Ads
4| 3195 |29.09.2021 НОВИНИ

Таджикистан: Новият дом на бунтовниците срещу талибаните

.
Голямата дилема на международната сцена в момента е кой и дали да признае новите властници в Афганистан. Талибаните представиха своето правителство, след като поеха контрола над страната и бързо стана ясно, че не са загърбили старите си консервативни разбирания и страховете на мнозина се сбъднаха. Сега всички държави се чудят как точно да подходят. Таджикистан обаче показа на чия страна стои - прояви се като един от най-яростните критици на талибаните и стана хъб за съпротивата в Афганистан.
 

Таджикистан се превърна в дом на едни от най-ярките лидери на опозиционното движение в Афганистан. Съседките на Кабул в централната част на Азия са изключително обезпокоени от това, което се случва. Притеснителна е и надигащата се вълна от бежанци. Но Таджикистан е непоклатима държава - подкрепя таджиките, които съставляват голяма част от афганистанската съпротива и отдавна се сблъскват с дискриминация. 

 

"Негативът от изтеглянето на чуждестранните войски пада върху плещите на съседните държави. Ако оставим ситуацията без внимание, съществува реален риск ситуацията от 2001 г. да се повтори", посочи президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, цитиран от “Financial Times”.

 

Държавният глава на Таджикистан всъщност има предвид атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., които ускориха процесите и дадоха коз на Вашингтон за увеличаване на участието на тихоокеанската държава в Афганистан.

 

Отношенията между Кабул и Душанбе се преплитат вече години наред. Стотици хиляди таджики - най-големият етнос в Афганистан - потърсиха убежище именно в съседен Таджикистан по време на гражданската война през 90-те години на миналия век. Дипломат в региона твърди пред FT, че президентът на Таджикистан може да използва днешните събития в Афганистан, за да да засили вътрешната си подкрепа.

 

Душанбе приюти борците срещу талибаните и в момента е хъб, в който опозицията може спокойно да планира следващата си стъпка. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 33242 |25.09.2021 Новият директор на “Пирогов”: Като Балтов е казал А, да каже и Я. Уволнен е основателно . 4| 3440 |24.09.2021 Новият председател на СОС: Хората се умориха от политици, които отказват да проявят здрав разум . 1| 3265 |23.09.2021 Въпреки скандалите новият председател на СОС е Георги Георгиев . 3| 3203 |17.09.2021 Новият финансов министър ще продължи да работи с шефа на НАП Румен Спецов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads