Реклама / Ads
0| 3171 |28.09.2021 НОВИНИ

Наследникът на Меркел: Как Олаф Шолтц спечели изборите в Германия

.
Олаф Шолц Източник: БГНЕС
Християндемократическата партия на бившата канцлерка Ангела Меркел претърпя историческа загуба. Армин Лашет вече започва да приема поражението, ХДС може би ще претърпи промени и ще направи сериозен вътрешен анализ. Берлин се събуди различен. Как недолюбваният Олаф Шолц спечели гласовете на германците?
 

Социалдемократите спечелиха с, както впрочем предричаха по-голямата част от социологическите проучвания в Германия. С малка разлика ХДС претърпя огромен провал. След оттеглянето на Ангела Меркел формацията, която години наред бе на гребена на политическата вълна в страната, предаде властта в ръцете на левицата.

Решението на Меркел да се оттегли от политическата сцена след 16 години на власт на практика постави гласовете на милиони избиратели “на тезгяха”. Олаф Шолц прибра много голяма част от тях на изборите в неделя. Грабна ги с две ръце и спечели. 

 

От самото начало на кампанията кандидатът на социалдемократите за следващия канцлер на Германия насочи вниманието си към онези германци, които подкрепяха Меркел на изборите през последните години, но не вярваха в самата й партия - ХДС. Този подход се оказа доста печеливш - само допреди няколко месеца социалдемократите държаха около 15% от доверието на избирателите, а в неделя постигнаха огромна победа - с 25.7%. Същевременно пък ХДС отчетоха най-лошите изборни резултати някога. 

За пръв път в следвоенната история на Германия действащ канцлер не се кандидатира за преизбиране. Смяташе се, че оттеглянето на Меркел от битката означава едно - избирателите ще търсят най-достойният претендент за собствените й обувки. Независимо от партийната му принадлежност. Това се оказа губещо за ХДС, Лашет и доста печелившо за Шолц.

 

Кой ще управлява Германия ще стане ясно след коалиционните преговори през идните седмици и месеци. Те обаче ще се водят от социалдемократите, които развалиха проклятието, тегнещо над формацията през последните години. 

 

По време на предизборната кампания социалдемократите заложиха изцяло на Олаф Шолц. Лицето му бе по всички плакати и сякаш нямаше никакво значение, че финансовият министър на Германия е замесен в доста пиперливи скандали. Самият той бе определян от някои медийни издания като “тефлонов кандидат”. През последните няколко години стана ясно, че министерството на Шолц си е затваряло очите пред една от най-големите финансови измами в страната за последното десетилетие. Освен това се твърди, че негови подчинени са пращали прокурори по следите на журналисти от Financial Times, дръзнали да разследват тъкмо този казус. Освен това малко преди самите избори Шолц бе призован пред парламентарна комисия, за да отговори на обвиненията, че звено на подопечното му министерство, което отговаря за разследването на пране на пари, на практика е възпрепятствало германското правосъдие като не е предало доказателства за подобни провинения на прокуратурата. Изслушването в парламента бе предизвикано от безпрецедентен рейд на министерството на Шолц от полицията. 

 

Пътят на Шолц към върховете на германската политика не минава гладко. Той дълги години е недолюбван в собствената си формация. През 2019 г. претърпява наистина унизителна загуба в битката за ръководството на социалдемократите. Вътрешната опозиция е безмилостна и гледа доста подозрително на Шолц. И въпреки скептицизма вътре в партията, Шолц все пак бе посочен като кандидатът на социалдемократите за следващия канцлер на Германия. Малцина се надяваха, че той всъщност ще успее да обърне резултатите - някои дори твърдяха, че той ще бъде идеалният жертвен агнец, ако социалдемократите загубят. 

 

Но се оказа доста умен ход. Самият Шолц почти не стъпи накриво, за разлика от опонента си в лицето на Армин Лашет. По време на опустошителните наводнения в Германия той бе заснет да се смее по време на визита на един от тежко пострадалите райно.и Тогава имаше бурна обществена реакция, а рейтингът на Лашет тръгна стремглаво надолу. 

Шолц обаче се показа като опитен политик. Проведе и безпроблемна кампания, която стъпи върху прости обещания - висока минимална заплата, стабилни пенсии, по-достъпни жилища, зелена икономика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3014 |27.09.2021 Социалдемократите печелят изборите в Германия. Олаф Шолц вероятно ще наследи Меркел . 3| 3158 |23.09.2021 Министър Стоилов: Наследникът на Лозан Панов трябва да отстоява независимостта на съда . 22| 4329 |14.05.2021 И митницата с нов шеф след доклад на ОЛАФ . 16| 5169 |07.05.2021 БОЕЦ сезира Кьовеши, ЕК, ОЛАФ и Гешев за сигнала на Илчовски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads