Реклама / Ads
3| 3156 |23.09.2021 НОВИНИ

Министър Стоилов: Наследникът на Лозан Панов трябва да отстоява независимостта на съда

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Бъдещият председател на Върховния касационен съд трябва да е човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда. Той трябва да проявява характер, което не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт и на другите власти, но да повиши доверието към съдебната система като цяло.
 

Такъв профил на бъдещия председател на ВКС очерта служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

 

„Нямам проблеми с графика освен това, че времето между решението и крайният срок, в който трябва да започне да действа новият председател, е твърде кратко. Тоест, ако има някакви възражения по кандидатурата от страна на президента, твърде много се скъсява времето за това“, коментира той.

 

Министърът отговори и на въпрос, свързан с призивите на Съюза на съдиите в България за оставка на изборните членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет:

 

„Евентуалното оттегляне на съдиите, които са представители на съдийската общност във Висшия съдебен съвет, би делегитимирало състава на ВСС, но едва ли би прекратило неговата дейност. Затова всяко едно действие трябва да бъде преценено така, че да не обезсмисля дискусията и да не улеснява този избор във ВСС“.

 

Той подчерта, че кандидатите за поста трябва да имат високи професионални резултати и интегритет, достатъчно способност да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в своите действия.

 

„Второто, в някои случаи, като че ли е по-важно и това трябва да бъдат изискванията на всички, които правят преценката“, добави Стоилов.

 

Пленумът на ВСС днес прие правила за избор на един от „тримата големи“ в съдебната власт и внесе някои промени в правилата за провеждане на процедурата. Висшият съдебен съвет гласува единодушно процедурата да бъде открита на 30 септември. Следват 4 поредни заседания на пленума на съвета, на които ще се правят номинации - 7, 14, 21 и 28 октомври. На 14 януари трябва да бъдат изслушани кандидатите, допуснати за заемането на поста и веднага след това ще се проведе гласуването.

 

Пленумът промени правилата за избор на нов председател на ВКС като гласуването ще бъде не през електронната система и паралелно за всички кандидати, а чрез вдигане на ръка „за“ и „против“ всеки кандидат. Промените се налагат, ако се гласува онлайн заради пандемията, тъй като системата няма възможност за дистанционно отчитане на вота. Въвежда се и запис на изслушването на кандидатите и гласуването, който ще се пази за срок от 5 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3604 |21.09.2021 Военният министър: Поканих на разговор жената на майор Терзиев, за трагедията се свърши страшно много . 4| 2917 |21.09.2021 Министър Денков: Случаите на COVID в училищата нарастват плавно – не е тревожно . 16| 28246 |21.09.2021 Военният министър прекрати 20-милионна поръчка за МиГ-овете, стартирана от „Борисов 3“ . 6| 3729 |19.09.2021 Янаки Стоилов: Антисистемните партии способстваха за закрепване на статуквото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads