Реклама / Ads
1| 6380 |02.02.2015 НОВИНИ

32 год. затвор отнесоха плевенски бомбаджии, от ГДБОП работили по случая

.
Йордан Колев получи ефективна присъда
Пореден успех на бившия отдел "Контратерор" в ГДБОП. Общо 32 години затвор отнсехо плевенските бомбаджии. Това е още едно дело след "Килърите", "Наглите", "Наглеците", "Мирослава" и "Дачи", което е разследвано от въпросното звено и приключва с осъдителна присъда. Първоначално със случая се е занимавала криминална полиция. В началото ченгетата задържат съвсем друга група. След като ГДБОП взима нещата в свои ръце, антимафиотите стигат до истинските извършители. Затова те били наградени.
 

Акцията се осъществява с помощта на няколко чужди служби. Нашумелият за взрива на аптекарката Христомира Атанасова пред столично училище-Йордан Колев бе оправдан по обвинението, че умишлено е улеснил опита за умъртвяване на плевенския бизнесмен Владимир Попов.

 

Специализираният наказателен съд обаче не пощади Колев за това, че е предал на инициаторите на атентата взривно вещество, държал е боеприпаси без разрешително, както и марихуана и метаамфетамини. Поради това той бе осъден на 7 години лишаване от свобода и глоба в размер на 10 000 лева, пише нюз. бг.

 

Бившият кандидат-кмет, както и Никола Николов, Владимир Николов и Красимир Георгиев бяха обвинени за организиране на покушението срещу плевенския бизнесмен Владимир Попов със самоделна бомба. Устройството изпаднало, когато автомобилът потеглил и опитът за взрив беше неуспешен.

 

Припомняме, случката се разигра през септември 2012 г. по едно и същото време с церемонията по откриване на ремонтирана улица в Плевен, където присъстваха премиерът Бойко Борисов, парламентарната шефка Цецка Цачева и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски.

 

Тогава от МВР побързаха да разсеят съмненията, че мишената може да е сред представителните лица. Всъщност целта се оказа именно плевенският бизнесмен Владимир Попов.

 

Доста по-критични в присъдата си магистратите бяха към подсъдимия Владимир Николов. „Бомбаджията" получи 15 години затвор при първоначален строг режим за несполучилия си опит да умъртви бизнесмена Владимир Попов чрез поставена бомба в мерцедеса му.

 

Николов бе признат за виновен и за незаконно притежание на пистолет, пригоден за стрелба с бойни патрони, както и за притежание на 92,15 грама марихуана. Съдът подчерта, че не е наложил минималното наказание, въпреки че Николов е осъждан. Фактът, че все пак никой не е пострадал от деянието, е причина за снизходителността на магистратите.

 

Красимир Георгиев „отърва кожата" с 10-годишна присъда „зад решетките", тъй като благодарение на неговите обяснения се стига до разкриването на истината. Магистратите се съобразиха и с факта, че Георгиев е сравнително млад, което допълнително е изиграло роля при определянето на по-малка присъда. Той ще заплати и 300 лв. глоба за притежание на наркотици. Владимир и Красимир ще трябва да заплатят 50 000 лв. обезщетение на бизнесмена Владимир Попов.

 

Подсъдимият Никола Николов бе оправдан. Причината е, че срещу него е намерено едно пряко и няколко косвени доказателства, но не достатъчно убедителни, за да бъде постановена присъда за подбудителство към убийство. Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража" на Владимир Николов. Останалите „герои" в процеса остават с мярка „парична гаранция", но със забрана да напускат страната.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5709 |29.01.2015 Червен картон! Затворите ни не са мръднали от 1995 г. . 1| 4453 |27.01.2015 16 години затвор за бащата, пребил малката Пламена до смърт . 1| 4327 |27.01.2015 Съкращават с 10% служителите в затворите . 4| 4368 |27.01.2015 Страсбург ни даде 18 месеца да подобрим условията в затворите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads