Реклама / Ads
0| 4643 |09.12.2015 НОВИНИ

40 000 елхи предлагат на пазара

.
Елхи на пазара
Около 40 хиляди ще са отрязаните елхички, които държавните горски предприятия ще изкарат на пазара, каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Дръвчетата се добиват от специални плантации или при пречистването на младите иглолистни насаждения в гората.
 
То винаги се извършва по това време, тъй като не е ефективно като дейност, но с реализирането на елхичките може да се изплати частично, обясни Костов. За съжаление всяка година потреблението на отрязани елхички намалява и това е по много причини. Основната е масовата употреба на пластмасови елхи, които са по-удобни за хората, но те не внасят това коледно настроение и усещане, което ни дава истинското дръвче, отбелязва заместник-министърът.

"Това, което искам категорично да споделя обаче е, че независимо дали ще си купите жива, или отрязана елхичка, тя трябва да има съответната маркировка от съответното държавно горско предприятие. Само тогава може да сте убедени, че те са придобити по законен и щадящ природата начин", предупреждава доц. Костов. На въпрос кога ще започнат проверките той уточни, че те вече се изпълняват. Екипите на Изпълнителната агенция по горите вече са на терен и досега нямаме констатирани нарушения. Вероятно, защото е твърде рано, но проверките ще бъдат особено активно в периода след Коледа и преди Нова година, каза заместник-министърът.

Що се отнася до цените - на нашите борси те са, разбира се, много по-достъпни от тези на пазарите, където с "помощта" на прекупвачите достигат и 100 процента надценка. Цените зависят все пак от дървесния вид и височината на елхичките, но средно варират между 8-10 и 12 лева за бройка, цена на производител. По-високи са цените на живите елхички - между 25 и 30 лева, тъй като в тях има много повече вложени материали и труд. Те са в саксии със съответната обогатена пръст вътре. Тези елхички ще се продават с касова бележка от Държавните горски предприятия на съответните пунктове. "Това няма как да го откраднеш от гората", пошегува се Георги Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4409 |08.10.2015 Предлагат отнемане на книжката при 5 нарушения на пътя . 15| 5102 |16.08.2015 Ангелкова: Предлагат чадър и шезлонг за 57 лв. на морето . 32| 5353 |09.08.2015 Предлагат Ирина Бокова за генерален секретар на ООН . 0| 5189 |19.07.2015 Предлагат въглища вместо парично обезщетение на загиналите миньори в „Ораново“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads