Реклама / Ads
2| 5188 |07.03.2011 НОВИНИ

43-ма софиянци дължат 500 хил. лв на НАП

.
43-ма софиянци дължат на хазната половин милион лева ДДС, те са закупили нови автомобили от ЕС. Собствениците са натрупали и над 150 хил. лв. лихви върху укрития данък. Това показват резултатите от приключилите наскоро ревизии в столичната НАП.
 

В хода на проверките инспекторите установили и 13 хил. лв. укрит данък върху доходите на трима от проверяваните лица.
Сред внесените коли са скъпи модели на марките Мерцедес, Ауди и БМВ. Цената на всяка от тях е от порядъка на 60 до 140 хил. евро, посочват от приходната агенция. От там допълват, че предстои проверка на техните собственици, която да установи дали декларираните и/или получените от тях доходи съответстват на имуществото им.

Анализът на дирекция „Управление на риска" в НАП показва, че при купуване на нови коли от ЕС от лица, които не са регистрирани по ЗДДС съществува риск от недеклариране и невнасяне на дължимото ДДС. Започналите още през 2009 г. проверки на собственици на такива автомобили показват, че една от основните причини за данъчните нарушения е тази, че купувачите не знаят своите задължения.

От 2010 г. в подразделенията на „Пътна полиция" в страната се разпространява специална брошура, издадена от НАП. Освен от нея, информация относно задълженията си по ЗДДС, клиентите на НАП могат да получат и на информационния телефон на приходната агенция - 0700 18 700 на цената на един разговор.

От НАП напомнят, че според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил от страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната от която взели колата.

Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по ЗДДС по общия ред. Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците, училищата.

Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз. Декларацията може да се получи от всеки офис на НАП, както и да се изтегли от сайта на приходната агенция - www.nap.bg. Срокът за подаване на документа е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данъкът за автомобила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8675 |18.02.2011 Боядисани портокали стреснаха софиянци . 8| 5617 |05.02.2011 М. Михайлов: Скандалите с бръмбарите ще продължат . 2| 5178 |13.01.2011 Замразиха данъците за софиянци . 5| 5155 |04.01.2011 ВМРО против поскъпването на водата за софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads