Реклама / Ads
5| 5155 |04.01.2011 НОВИНИ

ВМРО против поскъпването на водата за софиянци

.
От ВМРО категорично обявиха, че са против исканията на концесионера “Софийска вода” за повишаване цената на водата за столичани. От дружеството искат увеличение на потребителската цена с 25 %, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е склонна на 6,25 % поскъпване от 1 февруари, се казва в позиция на партията.
 

Това ще е поредното нарушение на договора от страна на концесионера и ще е поредният удар върху джоба на софиянци,
категорични са от ВМРО. Съгласно договора подписан през 2000 г., крайната цена на водата за потребителите трябваше да е около 60-65 стотинки на кубик. В момента тя е 1.536 лв., т.е. близо три пъти по-висока.

От ВМРО посочват, че “Софийска вода” допуска огромни загуби по мрежата - от около 60 %. Договорното задължение на концесионера беше да намали загубите по преносната мрежа до ниво от 20-25 % до 2010 г. Те са изцяло по вина на концесионера и отново показват очевидно нарушение на договора от страна на “Софийска вода”, категорични са от партията.В позицията се казва още, че през юли общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки внесел предложение в Столичния общински съвет за прекратяване на концесията заради неизпълнение на договора в частта за цената и намаляване на загубите. Предложението не беше допуснато за по-нататъшно разглеждане. Сега предложението ще бъде внесено отново. През юли Ангел Джамбазки изнесе скандални данни за концесията на пресконференция заедно с представителите на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването - инж. Ганчо Хитров и доц. Пламен Кенаров.

Сега ВМРО настоява ДКЕВР да откаже повишение и да назначи цялостна проверка на изпълнението на концесионното задължение от страна на “Софийска вода” и очаква резултатите от тази проверка. В противен случай ВМРО ще приложи разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и ще организира свикването на местен референдум в София с искане за прекратяване на концесията и възстановяване на дейността на общинско комунално дружество ВиК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4783 |16.12.2010 Личните лекари против дежурните кабинети . 26| 5421 |21.11.2010 Семерджиев: Водата поскъпва заради заеми на дружествата . 2| 5035 |19.11.2010 АС- Бургас отхвърли жалба на Несебър против ДНСК . 0| 4393 |14.10.2010 Сините против обсъждането на бюджет 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads