Реклама / Ads
0| 3197 |29.07.2022 НОВИНИ

47-то НС удари последен звънец. Партиите с финални думи

.
НС
47-ото Народно събрание се закри официално и остава в историята. То бе разпуснато от временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов.
 

Минути преди да закрие заседанието, той заяви: "Българското общество има нужда от политически елит, в който има доверие.Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за разпускането на събранието след като тази седмица "БСП за България" върна неизпълнен последния проучвателен мандат. Българското общество има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност, каза Мирослав Иванов". Той подчерта, че гражданите заслужават да живеят в една по-добра България.

 

Декларация на "Продължаваме Промяната": 

Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров в пленарната зала. Той представи декларацията от името на групата във връзка с приключването на работата на 47-ото Народно събрание.

Вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но ние няма да отстъпим от това да спираме корупционните кранчета, декларира Гюров. Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България, добави той.

 

Скъпи сънародници, гласувайте на предстоящите избори, призова Гюров. Всичко дотук беше само първа стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон, посочи той. По думите му битката за демокрацията е на всеки българин у нас и в чужбина. В края на декларацията Гюров отправи още един апел: "Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си – продължаваме промяната".

Преди това Гюров направи обобщение на работата на 47-ия парламент, който, по думите е, бил изправен пред множество кризи. Той смята, че е имало "заложени бомби" в пътното строителство, отбеляза високите цени на електроенергията, пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

 

Гюров посочи, че е бил приет план с антикризисни мерки, а сметките за ток не са се променили. Той припомни одобрението и на план за справяне с COVID-19, който е позволил бизнесът да остане отворен, като не се натоварва обаче и здравната система. В изказването си председателят на ПГ на ПП изброи още увеличението на пенсиите, на възнагражденията на медицинския персонал и учителите. Гюров отбеляза и бежанската криза като друго предизвикателство, с което са се справили управляващите. По думите му България е отбелязала ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз. Хората знаят, че спряхме схемите на „Капитан Андреево“, прекратихме кражбите в пощите, каза още Гюров.

 

„Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре в тези седем ужасни месеца“, коментира също той.

Според него е можело да се постигне и повече, но големите промени изискват достатъчно депутати, които искат те да се случат. А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне към промяната – нямаше, отбеляза Гюров. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда, подчерта той.

 

Декларация на ГЕРБ-СДС 

„Кризата, в която страната ни бе хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията”. Това се казва в последната за този парламент декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от парламентарната трибуна от Десислава Атанасова.

В документа външнополитическата политика на кабинета „Петков” бе определена като „резил”. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.

Атанасова благодари на симпатизантите и членовете на партията, които „въпреки натиска, на който бяха подложени, не ни предадоха”.

„Надявам се, че на изборите през октомври ще ни подкрепите отново. Нека ги бием с техните машини! А ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор и с това, което заедно ще направим за България. Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство”, завърши Атанасова.

 

Декларация на "Има такъв народ" 

От политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН) никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от „Има такъв народ“ Пламен Николов. В декларация от името на парламентарната група, посветена на края на 47-ото Народно събрание. Николов посочи, че макар и с неизпълнен докрай мандат, парламентът е оставил ярки впечатления за своите действия в цялото общество. 

 

„Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други“, посочи Николов. 

 

Той отправи пожелание в следващия състав на парламента, който ще се сформира след предсрочните избори, да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства. 

„С призив да дадем всичко от себе си, за да не се окаже, че след края на това горещо политическо лято ни очаква най-студената икономическа зима, ние днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способностите и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ни предстоят“, каза още Николов. 

 

Декларацията на Демократична България: 

Ние трябва да отговорим на въпроса за това как ще се управлява България и той се подразделя на два много важни въпроса - въпросът за войната и въпросът за корупцията. Това заяви в пленарната зала председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в декларация по повод края на 47-мото Народно събрание.

Въпросът за корупцията изисква промяна в състоянието на националната политическа система, каза Иванов. Той посочи, че се изисква на първо място избор за това каква политическа култура носим - дали на едноличните решения или на колективните решения и споделяне на отговорността.

 

Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес, заяви Иванов. По въпроса за войната, той каза, че корупцията започва от руския модел. Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че сме обект на агресия, коментира той и допълни, че трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие.

 

"Трябва да отговорим на въпроса как ще управляваме България, така че да се справим с тези две огромни предизвикателства - корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания", коментира Христо Иванов. 

 

Декларация на "Възраждане" 

Безвремие е думата, която описва изминалите 8 месеца – период от време, в което нямаше стремежи и растеж. Време на лъжи, фарс, политически машинации, репресивна бухалка, предадена от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на ПП, ДБ, БСП и други. Това каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов от трибуната на парламента по време на финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

 

И законите, и решенията ви са като конституцията, която ви служи само, за да я нарушавате, обърна се Костадинов към депутатите от доскорошното управляващо мнозинство.

Потопихте държавата в кризи, но не успяхте да я унищожите. Време е да закрием парламента, а някой от вас могат да отидат да закусят в американското посолство, каза още Костадинов.

 

В следващото Народно събрание като мнозинство България ще бъде за българите – без маски и без мерки. Тогава новият и старият ГЕРБ ще са в миналото, заяви още Костадинов, давайки заявка, че след предсрочните парламентарни избори през есента „Възраждане” ще е водеща формация. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3020 |29.07.2022 Последен работен ден на 47-ото Народно събрание . 0| 3618 |25.07.2022 Земетресение от близо 4 по Рихтер удари на около 50 км от София . 0| 3084 |23.07.2022 Руски ракети са ударили пристанището на Одеса . 0| 2964 |19.07.2022 Жега в Германия, термометърът ”удари” 41 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads