Реклама / Ads
0| 17252 |06.08.2022 ГЛАСЪТ

Конфузните тайни за един кървав експеримент у нас, замислен в Москва

.
Паметник на Септемврийското въстание Източник: wikimapia.org
Едва ли някой се съмнява, че руските тайни служби имат пръст в ескалацията на напрежението около „за“ и „против“ преговори с „Газпром“ за дългосрочни доставки на руски газ. Агентите на Кремъл си вършат работата. Ако успеят да предизвикат хаос, политическо и социално напрежение у нас – ще получат награди. Ако се издънят – чака ги фронтовата линия в Украйна.
 

Или съд. Затова офицерите се стараят. А и имат сериозна подкрепа от българи и цели партии у нас, които на драго сърце помагат Путин да сложи ръка на икономиката ни чрез оръжието газ.

И така е отдавна. Преди дни прочетох чудесна статия за събитията около преврата на русофилите срещу княз Александър Батенберг, по разпореждане на Санкт Петербург. На Русия и руските служби тогава се опълчва Стефан Стамболов.

Днес е 5 август – друга дата, свързана с драматични събития от нашата история. На този ден през 1923 г. ЦК на БКП взима решение за вдигане на Септемврийското въстание.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

 

Един от първите началници на Военното разузнаване на СССР Ян Берзин още в онези години е започнал да вербува и превръща в сътрудници на службите кадри от ръководството на Коминтерна. По този начин той успял не само да следи и контролира техните действия, но и да ги насочва, както и да им диктува взимането на важни решения. Съвсем логично в един момент военното разузнаване стига и до българите Георги Димитров и Васил Коларов. Именно те са комунистическите ръководители, които замислят въстанието през септември 1923 г. Всъщност става дума за въоръжен метеж, който е експеримент на тайните служби на Москва. Несполучлив експеримент.

В бунта, в който спонтанно се включват работници и селяни, подтикнати от комунистическата партия, загиват около 5000 души. Ръководителите на бунта Димитров и Коларов бягат през Югославия и се установяват във Виена. Вината за провала се прехвърля на Военния център на БКП. Което е несправедливо, защото този Военен център е действал винаги под диктовката на офицери от Главното разузнавателно управление на ГЩ на Съветската армия и на политическото ръководство на Коминтерна. Те от своя страна са изпълнявали задачите, спускани от Кремъл. 

През 1924-1925 г. подобен експеримент на разузнавателните служби на Москва се реализират в Естония, Румъния и дори в Бразилия. Всички бунтове по „българския модел“, както го наричали в Коминтерна, са потопени в кръв, а в Москва най-сетне проумяват, че износът на революция чрез Коминтерна и тайните служби се е провалил. Това е признато в доклад до Сталин.

Тогава се тръгва по нов път: създаване на широка мрежа от агенти за влияние. Идеята отново е на неуморния Ян Берзин. В този момент Коминтерна вече формално е център на международното комунистическо движение и се превръща все повече в придатък на съветските служби. Лично Феликс Едмундович Дзержински прекратява съществунането на „военни организации“ в компартиите и въвежда новия режим на работа – мрежи от агенти.

 

ШПИОНАЖЪТ Е НОВАТА МОДА

 

На VI конгрес на Коминтерна ръководството обявява, че ще се съобразява изцяло от решенията на ръководството на СССР, което на практика означава преминаване на ръчно управление от „бащата на народите“ Йосиф Сталин.

 

Така и става. През 30-те години именно чрез Коминтерна руското военно разузнаване сформира интернационалните бригади, които участват в Гражданската война в Испания. За новото изпитание бил използван опитът от военните групи в България, Австрия, Китай, Индия, Бразилия, Германия и др. За целта в Коминтерна били създадени няколко Специални отдели. Техен ръководител станал Александър Миров, чекист, с истинска фамилия Абрамов. По-късно той е обвинен от прокуратурата за чужд шпионин и разстрелян по време на сталинските репресии. Миров-Абрамов ръководел цялата диверсионна дейност в Коминтерна. Бил личен приятел на Георги Димитров с когото често сядали на чашка. Шегували се, че могат да организират въстания в България едно след друго, докато в крайна сметка комунизмът победи… Както и става в крайна сметка.

За кратко време немалка част от представителите на Коминтерна по света се трансформират в агенти на ГРУ и започват да изпращат придобита ценна информация в Москва. Първоначално за шеф на отдела, който събирал информацията, бил назначен хърватинът Грегор Вуйович, който отдавна работел за тайните служби на Москва. През 1924 г. обаче той застанал на страната на Троцки, за което бил изгонен от Коминтерна, след това убит. За по-голям ефект били убити и братята му.

 

ОПИТНОТО ЗАЙЧЕ БКП

 

Особено внимание се обръщало на работата с военната организация на Българската комунистическа партия. Тя била, така да се каже, като опитно зайче за съветските разузнавания, които експерементирали на терен различни подривни дейности. Съществуват стенограми от разговорите на българските агенти с ръководителите Лехен-Алфред и шефове на ГРУ. В тях се обсъждали внедряването на агенти в българската полиция, командването на Българската армия, сред белогвардейците на генерал Врангел в България. От беседите става ясно, че български агенти на ГРУ са проникнали също в групи на македонските терористи и в редиците на ВМРО.

По български модел били внедрени агенти на ГРУ в специалните служби на фашисткия режим на Мусолини в Италия. „Българският модел“, както вече споменахме. И в тази област сме „дали нещо на света“…

Септемврийското въстание е трагичен епизод от българската история. Неподготвени и слабо въоръжени хора са изправени срещу редовна армия и жандармерия. Бунтът е бил обречен, но той дава аргументи на властта да започне репресии. Премиерът проф. Цанков използва съветите на руския терорист с международна слава Борис Савинков. В репресиите губят живота си стотици невинни българи, също и изтъкнати интелектуалци. Сред тях е големият Гео Милев, написал блестящата поема „Септември“.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16684 |22.04.2022 Бунт на военни срещу Путин, извършват се тайни арести . 0| 19144 |10.03.2022 Един от ВСС да падне на Гешев в ръчичките по нечия поръчка, да чуем каква песен ще запее . 31| 47138 |28.10.2021 Брутално: Школата в Симеоново срещу Харвард - само един ще оцелее . 28| 21395 |08.10.2021 Задкулисието сее ужас сред магистрати и политици с офшорки и тайни сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads