Реклама / Ads
15| 5044 |12.09.2014 НОВИНИ

500 хил. българи засегнати пряко или косвено от проблемите в КТБ

.
Проблемът с КТБ е системен и значим за цялата нация и затова с него трябва да се занимае Консултативният съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ. Това е предложил председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев на заседанието на Експертния консултативен съвет за КТБ с участието на омбудсмана Константин Пенчев.
 
"Бедствието КТБ е общонационален проблем", каза Дончев.

„Проблемът е, че колкото повече се бави БНБ с решение, толкова е по-малка вероятността това да се случи. Вече повече от два месеца се бави решението за оздравяване на банката.

Би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон”, смята Дончев. „Поводите, по които се виждаме, не са радостни. Отделихме час и половина за разговори, свързани с КТБ и ситуацията около нея. Би било много добре, ако обществото разбере, че банките са наричани кредитни институции не защото дават кредити, а защото се ползват от кредита на доверие към тях”, заяви Дончев.

Той каза още, че много други системи и институции в обществото ни са рухнали – институции, без които е трудно да твърдим.

„Има възможност блокираните средства да заработят. Да се превърнат в капитал на банката. Има много рецепти и не е нужно да ги повтарям. Не може тарикатлъкът на една група хора да бъде плащан от цялото общество. Бедствието КТБ е общонационален проблем. Ако обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно”, заяви Дончев.

Над 500 хил. български граждани са засегнати пряко или косвено  от проблемите в КТБ. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, на срещата между банкови експерти, представители на синдикати и работодатели и омбудсмана Константин Пенчев.

„Има много подадени жалби към обудсмана. Засегнатите фирми са десетки хиляди, а ощетените работници са стотици хиляди.

8% от средствата в банковата система не работят.

Има един виновник и това е БНБ. Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. БНБ не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата”, зави Велев.

„БНБ има инструментите да действа в такива ситуации, а тя бездейства. Другите органи по никакъв начин не оказват натиск и затова ние проведохме тази среща. Ние се опитваме да създадем този натиск. Обединихме около хода на срещата, че действащото законодателство разполага с всички необходими средства, които БНБ може да предприеме за оздравяване на банката. Законите никога не са съвършени, но в момента действащото законодателство не е пречка”, съобщи Велев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4949 |12.09.2014 Куюмджиев: Европа трябва да разбере, че не може винаги България да е губеща . 19| 4514 |12.09.2014 Руското ембарго излиза 10 млн. евро на България . 0| 5014 |12.09.2014 ЧЕЗ извършва планова подмяна на електромерите в Западна България . 1| 4578 |11.09.2014 Двама българи са арестувани за убийство в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads