Реклама / Ads
2| 4376 |30.03.2021 НОВИНИ

564 съдии от цяла България внесоха във ВСС подписка срещу модел за реформа на съдебната карта

.
Източник: БГНЕС
564 магистрати от 71 съдилища внесоха във Висшия съдебен съвет и Съвета за партньорство становище срещу одобрения от кадровиците модел 4 за реформа на съдебната карта. Съдиите са от цялата страна и от всички нива – от районно до върховно.
 

В подписката са се включили магистрати от 48 районни съдилища, 14 окръжни, от Специализирания наказателен съд, от Софийския военен съд, от административните съдилища в Силистра и София, от апелативните в столицата, Пловдив и Бургас, както и от двете върховни съдилища, пише "Лекс".

 

Районните съдии са от СРС, Петрич, Разград, Смолян, Чепеларе, Златоград, Добрич, Велико Търново, Силистра, Ловеч, Дупница, Лом, Нови пазар, Елхово, Гоце Делчев, Ивайловград, Севлиево, Пещера, Троян, Кула, Враца, Горна Оряховица, Велинград, Козлодуй, Девин, Крумовград, Благоевград, Кнежа, Левски, Брезник, Ботевград, Тутракан, Оряхово, Мадан, Средец, Трън, Луковит, Ардино, Мездра, Панагюрище, Сливница, Габрово, Бургас, Момчилград, Димитровград, Перник, Пловдив, Стара Загора.

 

Окръжните магистрати са от СГС, Софийския окръжен съд, Пазарджик, Велико Търново, Плевен, Монтана, Русе, Враца, Разград, Стара Загора, Видин, Смолян, Силистра, Благоевград.

 

Сред подписалите се са и трите заместник-председателки на ВКС Светла Димитрова, Дария Проданова и Галина Захарова.

 

Според магистратите модел 4 ще доведе до създаването на съдии „второ качество“, до деквалификация и демотивация на районните съдии и отлив на обучени и мотивирани юристи от съдийската професия, ще засегне независимостта, ще задълбочи, а няма да реши, проблема с натовареността и ще „запуши“ още повече конкурсите.

Накратко въпросният модел, определен от членове на Съдийската колегия като радикален, предвижда масово превръщане на районни съдилища в териториални отделения, които трябва да поемат само „бързо ликвидни дела“, окръжните съдилища стават основни първоинстанционни, а апелативните – основни въззивни.

 

Основното възражение на съдиите е срещу предложението за промяна на родовата подсъдност така, че районните съдилища да гледат само леки дела.

 

„Ниската правна и фактическа сложност на делата в посочените примери биха довели до загуба на правни умения за анализ на факти или невъзможност за придобиване на такива умения, подвеждането им под правните норми и тълкуването на последните, допускане на процесуални нарушения, налагащи повторно разглеждане на делата, особено когато тази еднотипна дейност продължава с години (при обсъжданията беше посочено, че един съдия ще работи между осем и десет години на ниво районен съд по мнение на вносителите, като по места този период може да се окаже значително по-продължителен). Еднотипността на работата ще доведе и до демотивация на настоящите съдии, а наред с това ще направи по-малко привлекателна съдийската професия за добре подготвените млади юристи, които биха могли да намерят извън системата по-задълбочена от юридическа гледна точка професионална реализация“, пишат съдиите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3769 |30.03.2021 Нов щам на коронавируса в Европа, включително и в България . 10| 3630 |30.03.2021 България била технологичен хъб на Балканите, но и Xiaomi отвори завод в Турция . 9| 3828 |30.03.2021 Реципрочни действия: РСМ изпрати протестна нота до България . 28| 5462 |29.03.2021 Руска медия: Изборите няма да помогнат на България да влезе в Шенген или Еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads