Реклама / Ads
3| 3883 |18.06.2021 НОВИНИ

Автори на реформата на съдебната карта хвърлиха оставки

.
Двама членове на Висшия съдебен съвет хвърлиха оставки. Оставки са подали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, потвърдиха от институцията.
 

Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на сериозна критика от юристи, неправителствени организации, местни общности, от служебния правосъден министър и от представители на политически партии. На негова база беше обявена оптимизация със закриване на голям брой районни съдилища. Те предложиха, а ВСС одобри реформата на съдилищата да стане по т.нар. „Модел 4“ – с промяна на родовата подсъдност така, че окръжният съд да стане основен първоинстанционен, над 50 районни съдилища да станат териториални отделения, а районни магистрати да бъдат повишени в окръжните съдилища, а окръжни – в апелативните съдилища.

 

Димитрова и Шекерджиев са пряко избрани от колегите си от страната през 2017 г. До края на мандата на този ВСС остават година и три месеца. Двамата излязоха с обръщение към колегите си. В него те благодарят на всички, които са им гласували доверие преди четири години, за това че са били техен коректив и съветник.

 

„Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от важните за съдебната система и в частност- за съдилищата, теми. Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на дейността на този състав на СК на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме. С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути“, се казва още в обръщението, цитирано от lex.bg.

 

Двамата заявяват, че силно им се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира и че като съдии ще бъдат по-полезни за системата.

 

„Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум“ вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред.

 

Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората. Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост“, написаха още Шекерджиев и Димитрова.

 

Според чл. 27 от Закона за съдебната власт Пленумът на ВСС обявява подадената оставка на изборен член на първото си заседание след депозирането й. Това означава, че следващия четвъртък, за когато има насрочено заседание на Пленума, оставките на Шекерджиев и Димитрова трябва да бъдат обявени. Преди да стане член на ВСС Красимир Шекерджиев беше наказателен съдия във Върховния касационен съд, а Боряна Димитрова – председател на окръжния съд в Бургас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4177 |17.06.2021 Христо Иванов: Режимът на Борисов се беше превърнал в мека форма на корупционен авторитаризъм . 2| 3324 |16.06.2021 Провежда се протест пред Съдебната палата по иницатива на ”Правосъдие за всеки” . 14| 4199 |10.06.2021 Сийка Милева: Протестите пред Съдебната палата са ”политически акции на подсъдимо лице” . 4| 3642 |10.06.2021 Блокадата на Съдебната палата продължава. Гешев влезе през страничен вход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads