Неделя, 22 Октомври 2017, 22:04
Frognews
2| 2999 |21.06.2016

59 висши чиновници не са подали имотни декларации

.
Цветан Цветков
59 лица, заемащи висши ръководни длъжности, не са подали имотни декларации за притежаваното от тях имущество. 26 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, а 21 са магистрати. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР по повод днешното представяне на имотни декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Броят на тези декларации за тази година е около 7 хиляди. Само 59 лица не са подали такива декларации. Сметната палата, от своя страна, трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС. Тези институции, в рамките на своите компетенции, ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат тези декларации. Преобладаващата група лица са членове на ръководни и контролни органи на политически партии. Техният брой е 26. 21 са магистрати – прокурори и съдии. Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани.

 

Цветан Цветков обясни, че 6 месеца ще са необходими на Сметната палата, за да провери подадените декларации и да определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

 

Той каза още, че в края на септември или началото на октомври, съвместно с НАП, Сметната палата ще представи резултатите от финансовите одити на общините, за да може обществото да знае какво е състоянието им, отразено в техните отчети и установено от проверяващите органи:

 

От одити за законосъобразност, от одити на финансовите отчети Сметната палата да премине към одити за ефективност и ефикасност на усвояването на публичните финанси, което означава дали общините постигат своите политики и програми и дали институциите изпълняват своите държавни политики и програми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Армията унищожава противопехотна мина в кърджалийско 0| 249 |22.10.2017 . Хиляди протестират заради убийството на Дафне Галиция 0| 561 |22.10.2017 . Село Лозен излезе на протест, за да си защити гората 1| 657 |22.10.2017 . Собственикът на боулинга: Двама от персонала ми са взети за заложници 0| 1193 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах