Реклама / Ads
2| 3966 |21.06.2016 НОВИНИ

59 висши чиновници не са подали имотни декларации

.
Цветан Цветков
59 лица, заемащи висши ръководни длъжности, не са подали имотни декларации за притежаваното от тях имущество. 26 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, а 21 са магистрати. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР по повод днешното представяне на имотни декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности.
 

Броят на тези декларации за тази година е около 7 хиляди. Само 59 лица не са подали такива декларации. Сметната палата, от своя страна, трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС. Тези институции, в рамките на своите компетенции, ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат тези декларации. Преобладаващата група лица са членове на ръководни и контролни органи на политически партии. Техният брой е 26. 21 са магистрати – прокурори и съдии. Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани.

 

Цветан Цветков обясни, че 6 месеца ще са необходими на Сметната палата, за да провери подадените декларации и да определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

 

Той каза още, че в края на септември или началото на октомври, съвместно с НАП, Сметната палата ще представи резултатите от финансовите одити на общините, за да може обществото да знае какво е състоянието им, отразено в техните отчети и установено от проверяващите органи:

 

От одити за законосъобразност, от одити на финансовите отчети Сметната палата да премине към одити за ефективност и ефикасност на усвояването на публичните финанси, което означава дали общините постигат своите политики и програми и дали институциите изпълняват своите държавни политики и програми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4391 |08.06.2016 Р. Петков: Подозирам, че БГ чиновници са били на разходка в Япония и Сингапур . 0| 4258 |13.05.2016 250 родители подали фалшифа информация, за да се класират за детска градина в София . 1| 4671 |27.04.2016 Евростат: На 20-то място сме по брой на висшисти в ЕС . 12| 5747 |16.03.2016 Цв. Василев пред Висшия съд: КТБ е фалирана насила от прокуратурата и институциите в БГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads