Реклама / Ads
8| 4250 |28.09.2023 НОВИНИ

До 6 месеца избират изцяло нов състав на ВСС, решиха депутатите

.
Промените в Закона за съдебната власт бяха приети окончателно, след като беше преодоляно ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете. В тях народните представители записаха, че до 6 месеца трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.
 

Промените предвиждат и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Един от мотивите на президента беше, че този закон не допринася за ефективна реформа в правосъдната система. Тошко Йорданов критикува вносителите от "Продължаваме промяната - Демократична България".


"Запазиха безконтролната власт на сегашния главен прокурор. И ако някой си мисли, че ПП-ДБса срещунего, има ясното доказателство, че не е така. В момента внася закон пакт за промени на парче. Това е някакъв когнитивен дисонанс, а не употребя друга дума. Или най-нормалното определение за подобно нещо е лицемерие", заяви той.


И попита защо е нужна нова система за случайно разпределение на делата.


"Има такава система, и тя си работи. Но специално в случая трябва да се направи нова, за да може другият носител Божидар Божанов и неговите приятелски кръгове да си напляскат софтуер за ще видим колко милиона ще бъде. Публично ще го обявя", каза още Йорданов.


"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да приложи механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници спрямо изпълняващия длъжността към настоящия момент главен прокурор. Продължавам да поддържам становището, че трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, прокуратурата в България да се реформира изцяло. Но това трябва да стане въз основата на изменения в Конституцията", посочи Надежда Йорданова от ПП-ДБ.


А Божидар Божанов обясни защо процесът по случайното разпределение на делата трябва да бъде централизиран.


"В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още системи по вече започнали процедури. Това роене на системи за случайно разпределение повишава риска някой от тях да не работи както трябва", обясни той.


Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване в парламента на оспорените разпоредби в Закона за съдебната власт. С гласуването в зала бе отхвърлено предложението на "Възраждане" за изваждането на следствието от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4426 |28.09.2023 КЗК се самосезира срещу производители на овче сирене за нелоялна конкуренция . 4| 4235 |28.09.2023 КНДР вече е ядрена сила по конституция . 6| 4735 |28.09.2023 Как се отблъскват инвеститори от България – демонстрация от ГЕРБ . 6| 4091 |28.09.2023 Йордан Терзийски: Изпращаме ракети, които са дефектни и не се използват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads